odbijenica

Ponižavajući poraz irske vlade na referendumu o obitelji i 'ulozi žene u kući'

09.03.2024 u 17:56

Bionic
Reading

Irska vlada je poražena na dvostrukim referendumima o promjeni ustava zemlje, priznao je premijer Leo Varadkar. Analitičari pišu da se radilo o ziceru koje je vlada promašila

Varadkar koji je želio ukloniti "vrlo staromodan jezik" iz ustava svoje zemlje, rekao je da je jasno da su amandmani "u potpunosti poraženi na glasovanju kojem je pristupio respektabilan broj građana, javlja Sky News.

"Bila je naša odgovornost uvjeriti većinu ljudi da glasaju 'za' i očito nismo uspjeli u tome", rekao je.

Ranije je ministar prometa Eamon Ryan rekao da vlada 'nije uvjerila javnost u argumente za glas 'da, da''.

Prijedlozi ustavnih promjena, tzv. obiteljski amandman i amandman o skrbi, trebali su promijeniti tekst članka 41. u ustavu iz 1937. godine.

Obiteljskim amandmanom tražilo se odobrenje građana da se definicija obitelji, trenutno utemeljene na braku, proširi i onima u 'trajnoj vezi', poput izvanbračnih parova s djecom.

Drugi, o skrbi, predlagao je zamjenu staromodnog jezika o ulozi 'žene u domaćinstvu' klauzulom o međusobnoj brizi članova obitelji.

Irska vlada vodila je kampanju za glasove 'za' oba amandmana, tvrdeći da će se izmjenama riješiti seksističkog jezika, prepoznati obiteljsku skrb i proširiti zaštitu na više obitelji.

No komentatori su rekli da je prijedlog da se teret skrbi za članove obitelji s invaliditetom prebaci na cijelu obitelj samo sa žene postao svađa o opsegu ili spremnosti države da podupire njegovatelje.

Pobjeda glasova 'za' smatrala se mogućom jer su ankete pokazivale podršku strani 'za' u oba glasanja.

Na kraju, zabilježen je nizak odaziv tijekom cijelog dana, pri čemu se smatra da je u nekim područjima bilo manje od 30% registriranih birača.

Sinn Fein, koji trenutno vodi u anketama uoči sljedećih općih izbora, također je podržao glas 'da, da' i okrivio vladu.

Čelnica stranke Mary Lou McDonald rekla je: "Ako postoji jedna velika poruka iz ovoga, to je da je podrška osobama s invaliditetom kao punopravnim i ravnopravnim građanima i podrška njegovateljima nešto što vlada mora ozbiljno shvatiti.