SUZE NA PRESSICI

Izigran dogovor radnika Salonita i premijerke Kosor

24.09.2009 u 12:49

Bionic
Reading

Predstavnici Hrvatske udruge sindikata (HUS) na današnjoj su konferenciji za novinare zatražili hitan sastanak s premijerkom Jadrankom Kosor, optuživši stečajnog suca Jozu Ćaletu i stečajnog upravitelja Mirka Kozinu da žele izigrati dogovor da se radnicima Salonita od 1. listopada do kraja godine produže ugovori o radu kako bi nastavili sa sanacijom tvorničkog kruga od azbestnog otpada

SPLIT - Dio radnika Salonita nedavno je štrajkao glađu, a štrajk su prekinuli nakon što su dobili pismena jamstva od premijerke da će biti ispunjeni njihovi zahtjevi.

Regionalni povjerenik HUS-a za Dalmaciju Jozo Marić i povjerenik HUS-a u Salonitu Marko Mikačić rekli su novinarima da je na jučerašnjem sastanku sa stečajnim sucem i upraviteljem dovedeno u pitanje dogovoreno produljenje ugovora o radu jer Ćaleta ne želi dati suglasnost za to.

I kršćani štrajkaju glađu

Marko Mikačić, povjerenik HUS-a za Salonit i jedan od štrajkašaglađu, naglasio je da mu je sudac Ćaleta rekao da postoje i drugarješenja za život, da 'neki ljudi kopaju po kontejnerima i od togažive'. Mikačić je u jednom trenutku na konferenciji za novinare izaplakao, rekavši da mu je stečajni sudac prigovorio da je ljude vodiou smrt štrajkom glađu i upitao ga je li on kršćanin.

Marić je podsjetio da je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Mirko Mladineo u svojstvu izaslanika premijerke Kosor 18. rujna potpisao izjavu sa stečajnim upraviteljem Kozinom, u kojoj se Kozina obvezao da će sklopiti ugovore o radu na razdoblje od 1. listopada do kraja godine.

Marko Mikačić tvrdi da je Kozina na jučerašnjem sastanku doveo u pitanje produlženje ugovora o radu, a Ćaleta je rekao da on nije ni znao za to te da Kozina nije smio potpisati takvu suglasnost bez njegova znanja.

'Ćaleta i Kozina su lažovi koji obmanjuju radnike Salonita, javnost, a sada i Vladu, jer premijerka Kosor je potpisom jamčila da će se ispuniti naši zahtjevi, među kojima i ponovno zapošljavanje radnika Salonita. To je sramota za Vladu i za Hrvatsku', izjavio je Jozo Marić.

Nakon što je Ćaleta nedavno dao otkaz radnicima Salonita, oni su devet dana svako jutro prosvjedovali ispred zgrade Trgovačkog suda, a zatim je dio njih sedam dana štrajkao glađu.

Po Marićevim riječima, ako se ubrzo s premijerkom Kosor ne razriješi problem, uslijedit će nove aktivnosti radnika za koje je rekao da će biti 'neugodne'. 'Zasukat ćemo rukave i krenuti u boj protiv mafije i kriminalaca, ma u kojoj se instituciji nalazili', rekao je Marić.

HUS je premijerki danas uputio dopis u kojem traži žuran sastanak s njom i ministrom pravosuđa Ivanom Šimonovićem te ponavlja zahtjev da se slučaj Salonita s Trgovačkog suda u Splitu prebaci na neki drugi sud.