IRANSKA AKTIVISTICA

Narges Mohammadi ponovno štrajka glađu na dan dodjele Nobelove nagrade

09.12.2023 u 16:36

Bionic
Reading

Iranska aktivistica Narges Mohammadi, koja je trenutačno u zatvoru u toj državi, objavila je u subotu da počinje novi štrajk glađu u nedjelju, na dan kada će u Oslu njezina djeca umjesto nje primiti dodijeljenu joj Nobelovu nagradu za mir.

Mohammadi, koja se posebno zalaže protiv obveznog nošenja hidžaba i smrtne kazne u Iranu, u štrajk glađu stupa "u znak solidarnosti s vjerskom manjinom Bahai", rekli su njezin brat i suprug na konferenciji za novinare održanoj u Oslu uoči svečanosti dodjele Nobelove nagrade.

"Narges danas nije ovdje s nama. U zatvoru je i štrajkat će glađu u znak solidarnosti s vjerskom manjinom", rekao je njezin mlađi brat Hamidreza Mohammadi u kratkoj uvodnoj riječi.

Suprug 51-godišnje aktivistice, Taghi Rahmani je pojasnio da se gesta solidarnosti odnosi na Bahai te da glađu štrajka i dvoje vodećih ljudi te manjine.

Najveća vjerska manjina u Iranu meta je diskriminacije u mnogim sektorima društva, smatraju njezini predstavnici.

"Narges je najavila da će 'početi štrajk glađu onoga dana kad joj se bude dodjeljivala Nobelova nagrada jer će problem Bahaija tada možda privući više pozornosti u svijetu", objasnio je na konferenciji za novinare.

Mohammadi je krhka zdravlja, a u teheranskom zatvoru Evin je od 2021. Početkom studenoga već je štrajkala glađu, nastojeći postići da je se preveze u bolnicu, a da pritom ne mora pokriti glavu.

Ona je jedna od glavnih sudionica pobune i pokreta pod nazivom "Žene, život, sloboda” u Iranu.

Nastanak pokreta potaknula je prošlogodišnja smrt 22-godišnje iranske Kurdinje Mahse Amini koja je uhićena i privedena u Teheranu zbog nepoštivanja strogih islamskih pravila odijevanja. Prosvjed je ugušen u krvi.