niz udaraca

Bivši poljski ministar započeo štrajk glađu u zatvoru

10.01.2024 u 11:42

Bionic
Reading

Bivši poljski ministar unutarnjih poslova Mariusz Kaminski, osuđen i pritvoren u utorak zbog optužbe o zloupotrebi moći na toj poziciji, započeo je štrajk glađu, priopćio je u srijedu

„Objavljujem da svoju presudu smatram činom političke osvete”, stoji u priopćenju tog političara s liste konzervativne stranke Pravo i pravda (PiS) koje je na konferenciji za medije ispred ureda premijera pročitao njegov bivši zamjenik Blazej Pobozy.

„Kao politički zatvorenik započeo sam štrajk glađu od prvog dana zatvora”.

Policija je u utorak ušla u poljsku predsjedničku palaču, izvršavajući naredbu suda da se pritvore bivši ministar i njegov zamjenik, što je nova eskalacija sukoba između nove vlade i čelnika države Andrzeja Dude.

Dvojac je tamo bio na ceremoniji imenovanja predsjednikovih savjetnika. Optuženi su u korupcijskom slučaju vezanom za prenamjenu poljoprivredne u građevinsko zemljište, pišu poljski mediji.

Premijer Donald Tusk je nakon izborne pobjede u listopadu najavio da će poništiti politike PiS-a, često optuživanog za potkopavanje demokracije tijekom osam godina duge vladavine.

Pritvaranje dvojice zastupnika, Kaminskog i njegovog bivšeg zamjenika Macieja Wasika, posljednji je u nizu udaraca u vjerojatno vrlo dugom periodu kohabitacije dviju grana vlasti koje slijedi.

Stotine prosvjednika u utorak se okupilo ispred predsjedničke palače, a potom i ispred policijske stanice gdje su Kaminski i Wasik pritvoreni.