UNATOČ ZABRANI

Mrsić objasnio zašto zapošljava nove suradnike

12.08.2014 u 15:55

Bionic
Reading

Unatoč zabrani zapošljavanja u državnoj službi koja je na snazi od 2009., Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava raspisalo je javni natječaj za prijam u državnu službu na neodređeno vrijeme. Novozaposleni, kažu, doći će na upražnjena radna mjesta te na poslove vezane uz EU koordinaciju

Kako su nam objasnili u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, politikom prijema djelatnika za Operativni program Razvoj ljudskih potencijala, revizija Europske komisije ustanovila je nedovoljne ljudske kapacitete.

'Iz tih razloga predviđeno je zapošljavanje 11 novih službenica ili službenika u Upravu za EU koordinaciju. Ostatak, odnosno polovina broja budućih zaposlenika popunjavaju mjesta službenika koji su ili napustili državni službu ili su umirovljeni unatrag dvije godine. Napominjemo da bi prema sistematizaciji u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava trebalo raditi 485 državnih službenika i namještenika, a trenutačno ih ima 387', kazali su za tportal u Mrsićevu ministarstvu.

Podsjećamo, od 2009. na snazi je zabrana zapošljavanja u državnoj upravi, međutim Vlada je krajem prošle godine donijela Odluku o ograničenju novog zapošljavanja službenika i namještenika u javnim službama, kojom je stroga zabrana ipak olabavljena. Naime, prema njoj u javnim službama dozvoljava se zapošljavanje: na radna mjesta koja ostanu upražnjena zbog prestanka ugovora o radu službenika ili namještenika, za popunjavanje radnih mjesta na određeno vrijeme radi zamjene odsutnih službenika i namještenika, za popunjavanje radnih mjesta koja će se sistematizirati nakon proširenja djelokruga javnih službi.

Također, ograničenje zapošljavanja ne odnosi se i na zapošljavanje osoba u javnim ustanovama koje sudjeluju u upravljanju, provedbi i reviziji europskih strukturnih i kohezijskih fondova Europske unije, te koje su obvezne poduzimati aktivnosti potrebne za završetak provedbe programa IPA. Zapošljavanje u tim javnim ustanovama dozvoljava se u dijelu poslova vezanih uz upravljanje, provedbu i reviziju europskih strukturnih i kohezijskih fondova Europske unije i provedbu programa IPA na način i u opsegu kakav će biti dostatan za ispunjavanje preuzetih obveza.

'Politika zapošljavanja u MRMS-u usmjerena je prema zapošljavanju mladih visokokvalificiranih stručnjaka kojih, nažalost, nedostaje u značajnom broju u državnoj administraciji. Prosječna dob zaposlenika u MRMS-u je preko 48 godina. Jedan od preduvjeta za sustavne i korjenite promjene je obnavljanje i promjena kadrova, uvođenjem mladih, stručnih, visokoobrazovanih i radišnih u državnu službu. Za kraj, naglašavamo da zapošljavanje novih službenica i službenika neće dovesti do povećanja mase plaća', zaključuju u Ministarstvu rada.