ŠKVERANI 'OBRANILI' NAUTU LAMJANU

Zašto ne vjerujemo novom stečajnom upravitelju?

Bionic
Reading

U 10,20 sati, u krugu brodogradilišta Nauta Lamjana na otoku Ugljanu ukazao se i novi stečajni upravitelj Alein Kahn kojemu su ulazak u škver tijelima zapriječili radnici. 'Nisam vas došao napadati i ako želite, dovest ću vam USKOK, a stečaj se ovako ne provodi', poručio im je Kahn kazavši da je izigran i da očito danas primopredaje dužnosti neće biti

'Kako je mogao Ivan Rude poslovati u stečaju, a ti ne možeš', uzvratili su mu radnici koji i dalje tvrde da je Kahn došao likvidirati tvrtku i namiriti vjerovnike, te najnovije, stopirati im plaću za prethodni mjesec.

On pak tvrdi suprotno: 'U stečajnom planu moguć je dogovor. Znači, da se još nešto radi, da se vide poslovi, da vjerovnici odstupe od dijela svojih potraživanja i da se tvrtka možda izvuče? S koliko radnika, s kojim poslom? Što više, to bolje. Meni su rekli da ima posla. Još bolje, ako ima, 'ajmo raditi'', rekao je Kahn.

Kako je došao, tako je pola sata kasnije i otišao. Sutkinja je, naime, otkazala intervenciju policije s pretpostavkom da će se postići dogovor s radnicima i mirna primopredaja. No to se nije dogodilo i sada se čeka novo rješenje suda. Tako su radnici još jednom obranili škver, a u čast odlaska Kahna oglasile su se sirene i upalile baklje.

'Nismo ga pustili jer nije vjerodostojan. Čim zine, ne govori istinu. Rekao je da nije zvao policiju, a mi imamo dokument koji pokazuje da su zatražene policijske snage da ga uvedu unutra. Interventna policija je bila 200 do 300 metara dalje da ih ne snimaju. Pokušao je ući na lukav način, ali nije uspio. Znali smo ako on uđe, da mi idemo na ulicu i biro. Od posrednika smo saznali da je rekao u podrugljivom tonu, da bi nas samo pet, šest otpustio za početak. Mi inzistiramo na odluci Vrhovnog suda. Kriminal je od početka stečaja, ne može se tolerirati godinama, a onda odjednom inzistirati na Zakonu. Stečaj nije uopće trebao otvoriti i mi smo to dokazali', rekao je sindikalni povjerenik Nauta Lamjane Mario Košta.

Košta se pita čemu ovolika žurba najedanput? 'Mi smo službeno dužni 73 milijuna kuna. Pokrenuli smo tzv. pobojne radnje. Za 15 dana je ročište. Vještak je utvrdio da Nauta Lamjana nije ništa dužna niti Erste banci niti Marini Preko, odnosno nije dužna 56 milijuna kuna što je 85 posto duga. To za 15 dana pada. Na silu uvode novog stečajnog upravitelja kojem je prvi zadatak povući tu tužbu i otpustiti radnike. A Nauta Lamjana nije išla u stečaj zbog 73 milijuna kuna duga već zbog 16. Što ćemo dalje? Neka dovedu vojsku ako im je u interesu da radnici ne rade i idu na ulicu. Mi radimo svoj posao, neka ga rade i državne institucije', poručio je sindikalist.


Otočni sabor - udruga za razvitak hrvatskih otoka stala je uz zaposlenike brodogradilišta Nauta Lamjana, koji uporno odbijaju pustiti u krug tvrtke novog stečajnog upravitelja Aleina Kahna.

Njegovog prethodnika Ivana Rudu smijenila je sutkinja Trgovačkog suda u Zadru Ardena Bajlo zbog sitnih grijeha, dok su na drugoj strani pokradeni milijuni za koje nitko ne odgovara, tvrde radnici.

Nadzor nad Rudinim radom proveden je nakon podneska vjerovnika škvera i to Odmarališta IO Adria iz Zagreba, Adrije AG iz Švicarske i Marine Preko. Istovremeno, sama je sutkinja Bajlo od Rude zatražila neka objašnjenja oko njegova izvješća o radu.

Neželjeni stečajni upravitelj Alein Kahn


Naime, pregledom poslovnih knjiga i financijske dokumentacije utvrđeno je da su do rujna 2013. putni troškovi Ivana Rude isplaćivani preko blagajne i bez plaćanja poreza i doprinosa, čime je državni proračun oštećen za iznos nešto manje od 11 tisuća kuna. Isto tako nijedan Rudini putni nalog koji je vještak pregledao nije dokumentiran, odnosno nema priloženu ispravu kojima s pravdaju naplaćeni troškovi.

Škverani, unatoč tomu, Rudu smatraju spasiteljem i najzaslužnijim za pokretanje proizvodnje i povratak s biroa na radna mjesta. U tome očito nisu usamljeni. Dokaz je podrška Otočnog sabora.

'Pozivamo državne institucije da učine sve za očuvanje radnih mjesta i nastavak poslovanja remontnog brodogradilišta. Radnici su sa svojim rukovodstvom dokazali da je ovakva vrsta gospodarstva potrebna i da mogu opstati na tržištu, što potvrđuju ostvarenim prihodom i redovnim osobnim dohocima. Nauta Lamjana treba nastaviti s radom budući da je jedino specijalizirano brodogradilište za remont ribarskih i manjih brodova i da su u njega vraćeni svi radnici koji su s odlaskom tvrtke u stečaj završili na Zavodu za zapošljavanje. Pored 40-45 radnika remontnog brodogradilišta, tu je svoj posao pronašlo i desetak kooperanata. Otočni sabor poziva Vladu Republike Hrvatske da stane na stranu otočana i otočnog gospodarstva i da povede računa o tome što za otočane dugoročno znači stečaj škvera. Tražimo od Vlade Republike Hrvatske da pokaže koliko joj je stalo do razvoja i opstanka otočana na otocima', poručili su članovi Otočnog sabora.