potraživanje od 1933 eura

Zajednica udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata pred stečajem

19.03.2024 u 12:44

Bionic
Reading

Trgovački sud u Zagrebu za 22. travnja zakazao je ročište za otvaranje stečaja nad Zajednicom udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata (ZUHDDR) nakon što je ‘’vjerovnik Republika Hrvatska podnio prijedlog navodeći da prema dužniku ima potraživanje" od 1.933 eura

Sudsko rješenje uslijedilo je na temelju prijedloga Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, a nakon obustave skraćenog stečajnog postupka sredinom veljače prošle godine kada je država i prijavila svoje potraživanje.

Sud je naložio predsjedniku ZUHDDR-a Tomu Kačinaru kao odgovornoj osobi da u roku od osam dana dostavi pisano izvješće o financijsko-gospodarskom stanju u kojem će, među ostalim, biti naznačeni podaci o imovini - popis nekretnina i pokretnina te gdje se te stvari nalaze, zatim gdje se nalaze i kome pripadaju tuđe stvari na kojima dužnik ima imovinska prava te prema kome dužnik ima kakvu novčanu ili koju drugu tražbinu.

Naređeno je da se navede i koja druga prava čine imovinu udruge, ima li na računima i kod koga novac ili kakvu drugu imovinu. Ako osoba ovlaštena za zastupanje dužnika u roku ne dostavi pisano izvješće o financijsko-gospodarskom stanju sud može odrediti saslušanje osobe ovlaštene za zastupanje dužnika, navedeno je u odluci.

U slučaju neodazivanja na saslušanje sud može ovlaštenoj osobi odrediti dovođenje ili ju novčano kazniti u iznosu do 1.327 eura, zaključuje se u rješenju koje potpisuje sutkinja Ines Božić.

ZUHDDR je, prema Registru udruga, osnovan u srpnju 1998., a upisan u registar u kolovozu te godine. Sjedište udruge je na Trgu hrvatskih velikana 2 u Zagrebu, predsjednik joj je Tom Kačinari, a dopredsjednici Tomislav Raič i Marijan Vrgoč.

Kako se navodi, cilj udruge je zaštita statusnih prava i interesa hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata i zalaganje za njihovu socijalnu i pravnu zaštitu hrvatskih dragovoljaca, osiguravanje uvjeta reprofesionalizacije i adekvatnog zapošljavanja hrvatskih dragovoljaca iz Domovinskog rata te osiguravanje uvjeta za njihovo aktivno sudjelovanje u svim oblicima društvenog i političkog života.

Kao ciljevi se navode i ‘’briga o promicanju u činove i dodjeli odlikovanja zaslužnima’’, ‘’promicanje tjelesne kulture radi unapređenja opće sposobnosti hrvatskih dragovoljaca iz Domovinskog rata’’ te koordinacija sa članicama ZUHDDR, pružanje logističke, stručne i druge potpore članicama ZUHDDR i promicanje hrvatskih nacionalnih, povijesnih, kulturnih, gospodarskih i drugih vrijednosti.

Prema službenoj stranici ZUHDDR-a ta udruga trenutačno ima 5350 članova.