IPAK NAPETO

Seljaci pokušali blokirati granične prijelaze

Bionic
Reading

Kao što su i najavili, seljaci su još odlučnije krenuli u borbu za svoje zahtjeve. Nakon što su jučer pregovori propali, pojačali su blokade prometnica i prosvjede. Najžešće je bilo pokraj graničnog prijelaza Županja - Orašje, gdje su seljaci pokušali probiti policijske barikade, javlja HRT. Kako pak javlja Večernji list, prosvjednici su pokušali i blokirati granični prijelaz Tovarnik, a u srijedu ujutro i dalje je blokirana virovitička obilaznica

'S dva traktora smo pokušali blokirati granični prijelaz Tovarnik, ali su nas policajci zaustavili i sada i mi i oni stojimo na prometnici prema graničnom prijelazu Tovarnik pa se promet mora odvijati alternativnim putevima kroz polja. Na ovom punktu u Ilači, u ponoć ćemo deblokirati prometnicu jer mnogi hodočasnici dolaze na marijansko svetište u Ilači pa im ne želimo na blagdan Velike gospe praviti probleme. Kod Županje su također pokušali bez uspjeha blokirati granični prijelaz Županja-Orašje i sada su samo desetak metara od poljske ceste kojim sada prolazi promet prema graničnom prijelazu. Isto je bilo i u Gunji gdje su seljaci pokušali traktorima blokirati prometnicu koja vodi prema i graničnom prijelazu Gunja-Brčko, ali su spriječeni policijskom intervencijom', kaže za Večernji listStjepan Filić, vođa prosvjednika u Ilači.

Večernji list javlja kako je oko 150 traktora u srijedu ujutro parkirano na virovitičkoj obilaznici, a njihovi vlasnici danonoćno čekaju odgovore iz Zagreba. Najavljuju i nastavak blokada.

Tomislav Pokrovac, predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka je ljut na policiju i drži kako su zapravo oni krivci za blokirane prometnice.

'Policija je ispred i iza nas pa ja sada pitam tko to blokira ceste - mi seljaci koji tražimo svoja prava ili policajci koji nas u tome sprječavaju', kaže Pokrovac.

Glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske, Domagoj Džigumović kaže kako su svi prometni pravci prohodni iako se negdje odvijaju otežano, poglavito oni prema graničnim prijelazima, ali se vozila preusmjeravaju na alternativne puteve koje policija nastoji održati prohodnima.

Zbog prosvjeda, javlja HRT, blokirani su pristupi autocesti kod Nove Gradiške, Lužana i Velike Kopanice, a promet se preusmjerava na čvorove Okučani i Slavonski Brod. Seljaci su blokirali još neke državne ceste. Na đakovačkoj obilaznici na jedinstven su način odlučili poslati poruku Vladi.

Naime, predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje Antun Laslo demonstrativno je s konjima, zapregom i starim plugom iz 1967. zaorao nekoliko brazda na obližnjem polju. 'Nakon neuspješnih pregovora s ministrima i njihova nerazumijevanja za seljaka i poljoprivredu jedino se možemo vratiti unazad, u vrijeme ručnog oranja starim plugom. Zadnji put ovim plugom orao sam još 1967. i tada nisam mislio da će mi više za rad na zemlji trebati oruđe iz prošlog stoljeća', izjavio je Laslo

Seljaci traže hitan sastanak s predsjednikom Ivom Josipovićem i predsjednikom Vlade Zoranom Milanovićem. Laslo je rekao da seljaci nastavljaju prosvjede, a ako ih premijer Milanović ne primi na razgovor, spremni su na potpunu blokadu prometnica.