program potpora

Stambeno zbrinjavanje mladih poljoprivrednika: Stiže novac za kupnju kuća na selu

13.03.2024 u 13:40

Bionic
Reading

U javno savjetovanje nedavno je pušten Prijedlog programa potpore za unapređenje uvjeta stanovanja mladih poljoprivrednika za 2024. godinu. Savjetovanje je otvoreno do 22. ožujka

Kako je navedeno u dokumentaciji, cilj programa je omogućiti mladim poljoprivrednicima, onima koji žive u ruralnim područjima jedinica lokalne samouprave (JLS) što su donijele program potpore za unapređenje stanovanja mladih obitelji, dodatnu potporu za kupnju, izgradnju ili rekonstrukciju objekta za stanovanje.

Kako je navelo Ministarstvo poljoprivrede, koje ga je pustilo u savjetovanje, ovom potporom želi se doprinijeti odluci mladih obitelji koje se bave poljoprivredom da ostanu živjeti u ruralnom području i proizvode hranu, ali i pružaju usluge u tom području.

Sredstva za provedbu potpore osigurana su u proračunu za 2024. godinu s iznosom od milijun eura.

Prihvatljivi korisnici ove potpore su jedinice lokalne samouprave koje su u svojim proračunima za 2024. godinu osigurale financijska sredstva za stambeno zbrinjavanje mladih obitelji na selu i donijele program potpore za unapređenje njihova stanovanja.

Da bi mogli konkurirati za potporu, mladi poljoprivrednici moraju biti upisani u Upisnik poljoprivrednika ili Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava najmanje godinu dana prije podnošenja zahtjeva te nositelji poljoprivrednog gospodarstva i ne stariji od 40 godina u godini podnošenja zahtjeva.

Iznos potpore za prihvatljive krajnje primatelje iznosi 100 posto potpore koju je krajnjem primatelju dodijelila jedinica lokalne samouprave u skladu s uvjetima iz svog programa.

Javnim pozivom detaljno će se propisati način podnošenja zahtjeva, rokovi i dokumentacija potrebna za podnošenje zahtjeva, administrativna kontrola zaprimljenih zahtjeva, odobravanje i isplata bespovratnih sredstava, način izvještavanja, kontrola na terenu i povrat.