OČAJ NA PELJEŠCU

Vinogradari uništavali dingač i zazivali u pomoć Vladu i Uskok

Bionic
Reading

Stotinjak peljeških vinogradara kojima vinarija Dingač iz Potomja duguje više od pedeset milijuna kuna za neplaćeno grožđe od 2008. godine prosvjedovalo je utorak ispred vinarije tražeći od uprave svoj teško zarađeni novac. Kako bi hrvatsku javnost upozorili na bezizlazno stanje u kojem su se našli posljednjih pet godina, vinogradari su prosipali plavac mali, naglašavajući da će ga radije baciti nego u bescjenje predavati vinariji koja im ništa ne plaća

'Nama naše', 'Zadrugarima rata - radnicima plaća', 'Nije vlast za vas', 'Mladima nema budućnosti', 'Za sve je kriva loša uprava' samo su neki od transparenata, kojima su poručili aktualnoj upravi na čelu s direktorom Antom Martinovićem da mora odstupiti, ali i aktualnoj općinskoj i županijskoj vlasti koja, kako kažu, ništa nije učinila da se spasi Pelješac i pelješke vinogradare, izvještava Slobodna Dalmacija

Kao jedini način izlaska iz krize ogorčeni vinogradari predlažu stečaj PZ Dingač s preustrojem. Međutim, ni to im ne jamči naplatu potraživanja jer vinarija, osim njima, za neplaćeno grožđe duguje još državi za poreze i poslovnim bankama za rate kredita.

Pretpostavlja se da su dugovi vinarije premašili stotinu milijun kuna, dok je vrijednost vina na zalihama oko četrdesetak milijuna kuna, što, i da se proda, ne može biti dostatno za podmirenje obveza zadrugarima, koji su treći isplatni red, nakon države i banaka.

Podsjetimo, vinarija je do početka 2011. godine poslovala u sustavu zagrebačkog Badela, nakon čega je skupština zadrugara raskinula ugovore s Badelom, a aktualna uprava je pokušala razvijati vlastiti brand, kvalitetnog vina dingač. To se očito nije pokazalo kao dobar poslovni potez jer su tako stečeni prihodi korišteni za podmirivanje trenutačnih obveza, dok za isplate zadrugarima nije ostalo ništa.

'Pozivamo aktualnu hrvatsku Vladu i ministre da dođu na Pelješac i pomognu vinogradarima, koji zbog nagomilanih dugova ne mogu normalno živjeti. U poslovanju vinarije ima i protuzakonitih radnji, pa pozivamo Uskok i državno odvjetništvo da dođu i provjere kako se poslovalo posljednjih pet godina', poručili su okupljeni vinogradari ispred vinarije Dingač u Potomju.