Concours Mondial de Bruxelles

Hrvatska vina na prestižnom natjecanju osvojila 17 medalja

29.03.2024 u 10:07

Bionic
Reading

Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles, hrvatski vinari osvojili su 17 medalja od kojih osam zlatnih i devet srebrnih, priopćila je u petak Hrvatska gospodarska komora (HGK)

To je velik uspjeh s obzirom da je većina od 33 pristigla uzorka iz Hrvatske dobila visoke ocjene i nagrađena medaljom, kažu u komori.

Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatinske vinarije Grabovac, Prović, Testament i Ško vina, a četiri istarske, dvjema su nagrađena vina Agrolagune te rosé vina vinarija Bastian i Fakin.

Hrvatska je osvojila i devet srebrnih medalja - nagrađena su dalmatinska vina vinarija Fiolić i Merga Victa, pet srebrnih medalja otišlo je u Slavoniju vinarijama Belje, Kutjevo, Markota, Royal Hill i Jakovac te po jedna u Istru i Bregovitu Hrvatsku vinarijama Dešković i Bedekovich.

Uz Decanter i International Wine Challange, Concours Mondial de Bruxelles najznačajnije je svjetsko ocjenjivanje vina.

Na natjecanju u Splitu zabilježen je rekordan broj prijavljenih uzoraka rosé vina, ukupno je stiglo 1.205 uzoraka iz 32 zemlje. Dodijeljeno je ukupno 13 velikih zlatnih medalja, 168 zlatnih te 210 srebrnih.