'SLUČAJ MARUŠIĆ'

HHO: Medicinski fakultet zloporabio psihijatriju

18.05.2009 u 11:49

Bionic
Reading

Hrvatski helsinški odbor (HHO) za ljudska prava danas je, potaknut najavama da će se nastaviti sudski spor u 'slučaju Marušić', ocijenio da je pravo supružnika Ane i Matka Marušića već povrijeđeno dugotrajnošću postupka utvrđivanja njihove odgovornosti na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, te da je traženje psihijatrijskog 'stručnog mišljenja' o prof. Marušiću u jednoj fazi toga postupka bilo protuzakonito i čin zlouporabe psihijatrije

ZAGREB - Upravni sud poništio je krajem siječnja ove godine stegovne mjere koje je u svibnju 2008. profesoru Matku Marušiću izreklo Povjerenstvo zagrebačkog Medicinskog fakulteta zbog njegovih optužaba u medijima o korupciji na tom fakultetu. Marušić je u međuvremenu napustio zagrebački i predaje na splitskom Medicinskom fakultetu.

U današnjoj izjavi za javnost HHO navodi da je u listopadu 2007. tražio od svih relevantnih ustanova očitovanje o postupku donošenja odluka u 'slučaju Marušić', ali da ni sveučilište ni ministarstvo znanosti nisu reagirali brzo i učinkovito te da je postupak trajao 'nedopustivo dugo'. HHO ističe da je Medicinski fakultet u Zagrebu povrijedio ne samo ljudska prava profesora Marušića nego i njegov dignitet, odnosno da je traženje psihijatrijskog 'stručnog mišljenja' o gospodinu Marušiću nedopustivo, protuzakonito i da predstavlja čin zlouporabe psihijatrije.

HHO ističe kako ne ulazi u meritum stvari koje su izazvale sporenja, niti u utemeljenost kritičkih javnih ocjena koje je izrekao Marušić držeći da je njegovo pravo imati čak i pogrešne argumente.

Marušić je tvrdio da zagrebački Medicinski fakultet vrši pritisak na njega i znanstveni časopis Croatian Medical Journal, jer je u njemu kao urednik objavio dokaze o plagiranjima profesora Asima Kurjaka i jer je u drugim medijima ukazivao na korupciju na MEF-u, posebice u intervjuu Glasu koncila, a Povjerenstvo za stegovni postupak MEF-a zaključilo je da je Marušić iznošenjem netočnih informacija u javnosti o radu fakulteta i pojedinih nastavnika prekršio Pravilnik o stegovnoj odgovornosti nastavnika, suradnika i studenata i narušio ugled te visokoškolske ustanove, pa mu je zbog toga izrečena javna opomena.

U javnosti je tijekom stegovnog postupka naročito odjeknuo zahtjev članova Povjerenstva upućen trojici uglednih psihijatara za vještačenjem profesora Marušića na temelju dokumentacije i njegove prepiske koju je vodio s fakultetom.

HHO je u svojoj današnjoj izjavi napomenuo kako je radi uvida u 'slučaj Marušić' Izvršni odbor HHO-a imenovao tročlanu stručnu komisiju.