OKUPLJANJE U 18 SATI

HHO: Skup sjećanja za poginule u Ukrajini večeras u Zagrebu

08.04.2022 u 13:42

Bionic
Reading

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava i Ukrajinska zajednica Grada Zagreba u petak u Zagrebu organiziraju skup sjećanja za sve stradale nevine žrtve: poginule, ubijene i prognane za vrijeme ruske agresije u Ukrajini

Iz HHO-a su izvijestili da skup organiziraju potreseni prizorima zastrašujućih zločina nad civilima u Buči i drugim mjestima u okolici Kijeva.

"To činimo posebno stoga što Hrvatska ne može i ne smije zaboraviti slične scene zločina i masakra tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini", istaknuli su iz HHO-a te pozvali građane na skup sjećanja.

Skup će se održati na Trgu N. Š. Zrinskog, kod Paviljona, a početak okupljanja je u 18 sati.

Građane su pozvali i da na Zrinjevac ponesu svijeće kao simbol svijetla koje razgoni mrak.

Poziv potpisuju predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava Ivan Zvonimir Čičak, predsjednica Ukrajinske zajednice Grada Zagreba Marija Meleško i predstavnik ukrajinske nacionalne manjine Grada Zagreba Viktor Filima.

HHO i Zajednica Ukrajinaca u Zagrebu već su organizirali skup podrške i solidarnosti s ukrajinskim narodom izloženom agresiji Rusije na tu zemlju 5. ožujka na Trgu bana Jelačića gdje se okupilo više stotina građana.

  • +19
Prosvjedi za Ukrajinu u Njemačkoj Izvor: Profimedia / Autor: Jan Scheunert / Zuma Press / Profimedia

Također, krajem ožujka uputili su apel europskim institucijama i medijima upozoravajući na potrebu pojačane zaštite žena i djece iz Ukrajine od raznih opasnosti, posebice trgovaca „bijelim robljem“, seksualnih predatora i trgovaca djecom.