HDSSB PROTIV

'Od podjele Hrvatske na dvije regije profitirat će samo Zagreb!

29.08.2012 u 15:26

Bionic
Reading

HDSSB smatra da zbog Vladine odluke da smanji broj statističkih regija sa sadašnje tri na dvije profitiraju jedino interesi Zagreba i dijelom sjeverozapadne Hrvatske. Uvrštenjem Zagreba u statističku regiju s nerazvijenijim dijelovima Hrvatske, glavnom gradu raste rejting za privlačenje fondova Europske unije, a drugima pada

'Ovakvom podjelom bogati će dobiti više, a siromašniji manje iz strukturnih fondova Europske unije', poručio je Krešimir Bubalo, potpredsjednik stranke. Saborski zastupnik HDSSB-a Dinko Burić dodao je da ova Vladina 'jabuka razdora' ovaj put 'neće proći', ne preciziravši kako će zaustaviti njenu provedbu.

Stjepan Ribić, direktor Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje, također je katastrofalnom nazvao podjelu zemlje na dvije statističke regije, citiravši izvještaj Eurostata u kojem se navode primjeri regija s brojem stanovnika u rasponu od nekoliko desetaka tisuća do tri milijuna.

'Nije istina da regije moraju imati određeni broj stanovnika. Zagreb bi mogao biti zasebna regija, da ne stvara probleme drugima u dobivanju novca iz fondova EU-a. Slavonija prosječno ima 36 posto europskog prosjeka BDP-a, a Zagreb 100 posto. Jasno je da se želi poravnati prosjek, ali na štetu siromašnih', rekao je Ribić.

Radi se o strukturnim fondovima na koje će Hrvatska imati pravo pristupanjem EU sljedeće godine. Bespovratna sredstva ostvarivat će samo regije s BDP-om po stanovniku manjim od 75 posto prosjeka EU-a.


Branko Grčić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a, jučer je plan o novoj podjeli najavio medijima rekavši da će tako sve jedinice lokalne uprave i samouprave 'dobivati značajnu potporu iz EU-a u sljedećih 14 godina'.

U HDSSB-u smatraju da bi kontinentalna statistička regija bez Zagreba tim jedinicama lokalne uprave i samouprave donijela veću potporu i u duljem periodu.

'Ne samo to, sada moramo raditi iste one poslove koje smo već obavili za Panonsku regiju. Sve što smo do sada napravili s osam županija, svi troškovi i posao, morat ćemo ponoviti sa 13 županija. Nepotrebni novi trošak i nazadovanje', rekao je Bubalo, koji je još upozorio na predizborni program Kukuriku koalicije Plan 21, u kojem piše da će nova Vlada povećati statističke regije s tri na pet.