Hrvatska HDSSB PROTIV

'Od podjele Hrvatske na dvije regije profitirat će samo Zagreb!

HDSSB smatra da zbog Vladine odluke da smanji broj statističkih regija sa sadašnje tri na dvije profitiraju jedino interesi Zagreba i dijelom sjeverozapadne Hrvatske. Uvrštenjem Zagreba u statističku regiju s nerazvijenijim dijelovima Hrvatske, glavnom gradu raste rejting za privlačenje fondova Europske unije, a drugima pada

'Ovakvom podjelom bogati će dobiti više, a siromašniji manje iz strukturnih fondova Europske unije', poručio je Krešimir Bubalo, potpredsjednik stranke. Saborski zastupnik HDSSB-a Dinko Burić dodao je da ova Vladina 'jabuka razdora' ovaj put 'neće proći', ne preciziravši kako će zaustaviti njenu provedbu.

Stjepan Ribić, direktor Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje, također je katastrofalnom nazvao podjelu zemlje na dvije statističke regije, citiravši izvještaj Eurostata u kojem se navode primjeri regija s brojem stanovnika u rasponu od nekoliko desetaka tisuća do tri milijuna.

'Nije istina da regije moraju imati određeni broj stanovnika. Zagreb bi mogao biti zasebna regija, da ne stvara probleme drugima u dobivanju novca iz fondova EU-a. Slavonija prosječno ima 36 posto europskog prosjeka BDP-a, a Zagreb 100 posto. Jasno je da se želi poravnati prosjek, ali na štetu siromašnih', rekao je Ribić.

Radi se o strukturnim fondovima na koje će Hrvatska imati pravo pristupanjem EU sljedeće godine. Bespovratna sredstva ostvarivat će samo regije s BDP-om po stanovniku manjim od 75 posto prosjeka EU-a.

150583,211547,211112,210154
Branko Grčić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a, jučer je plan o novoj podjeli najavio medijima rekavši da će tako sve jedinice lokalne uprave i samouprave 'dobivati značajnu potporu iz EU-a u sljedećih 14 godina'.

U HDSSB-u smatraju da bi kontinentalna statistička regija bez Zagreba tim jedinicama lokalne uprave i samouprave donijela veću potporu i u duljem periodu.

'Ne samo to, sada moramo raditi iste one poslove koje smo već obavili za Panonsku regiju. Sve što smo do sada napravili s osam županija, svi troškovi i posao, morat ćemo ponoviti sa 13 županija. Nepotrebni novi trošak i nazadovanje', rekao je Bubalo, koji je još upozorio na predizborni program Kukuriku koalicije Plan 21, u kojem piše da će nova Vlada povećati statističke regije s tri na pet.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još