PLATFORMA SJEVER

Okupili se nezavisni lokalni čelnici 'najproduktivnije i najrazvijenije regije' u Hrvatskoj

28.06.2023 u 18:08

Bionic
Reading

Na inicijativu Nezavisne platforme Sjever u srijedu su se u Ludbregu okupili nezavisni gradonačelnici i načelnici iz Varaždinske, Krapinsko-zagorske i Međimurske županije u povodu 10 godina članstva Hrvatske u EU, a na okruglom stolu razgovarali su o utjecaju EU fondova na razvoj

Međimurski župan Matija Posavec za Hinu je izjavio kako je okupljanje u Ludbregu prilika da čelnici izvršne vlasti triju županija zajedno raspravljaju o utjecaju EU fondova, koji su bili na raspolaganju, za realizaciju infrastrukturnih projekata.

Razmijenili su primjere dobre prakse i razgovarali o šansama u natječajima koji se otvaraju u idućem razdoblju.

"Sjever Hrvatske je najproduktivnija i najrazvijenija regija u našoj zemlji. Bilježi najveći izvoz po glavi stanovnika, najveću gospodarsku snagu te na vrlo kvalitetan način privlači Europske fondove", rekao je župan Posavec.

Istaknuo je da sjever Hrvatske "ima potencijal jer zbog strateškog geografskog položaja gradimo izvrsne odnose s europskim zemljama i regijama u neposrednom okruženju, s ciljem pozicioniranja regije, njezinog kulturno-povijesnog nasljeđa, društvenih karakteristika, te gospodarstva i turizma".

Posavec kaže i da sjever Hrvatske treba snažniju potporu središnje vlasti.

"Svi ti rezultati koji se postižu na sjeveru Hrvatske zahtijevaju snažniju podršku središnje vlasti, stoga ćemo naša okupljanja, razgovore i analize pretvoriti u jedan cjeloviti dokument kako bi u idućem vremenu sjever Hrvatske svojim rezultatima i idejama imao jači utjecaj na politike koje se provode od strane središnje vlasti", zaključio je Posavec.

Domaćin susreta, nezavisni gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić, rekao je kako je cilj okupljanje Nezavisne platforme Sjever oko dobrih projekata.

Cilj je da ih lakše možemo predstaviti te da lakše s našim projektima, idejama i problemima možemo nastupiti prema onima koji te probleme stvaraju, ali i rješavaju, rekao je Bilić.

Među 20-tak načelnika i gradonačelnika bio je i dugogodišnji gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić koji je kazao da ovo okupljanje šalje poruku vladajućima na nacionalnoj razini i da će se nastaviti.

"Okupljanje ide dalje s ciljem poboljšanja zakonske regulative, ali isto tako i skretanja pozornosti na probleme sjevera. Politike koje zastupaju dvije najjače stranke nisu u interesu boljitka sjevera". ustvrdio je Batinić.

Na prvom okruglom stolu, koji je organiziran u povodu 10 godina članstva Hrvatske u EU, uz Posavca, Batinića i Bilića bili su i predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, načelnici općina Radoboj, Stubičke Toplice, Veliko Trgovišće, Sveta Marija, Donji Vidovec, Donji Kraljevec, predsjednici općinskih vijeća te drugi predstavnici izvršne i predstavničke vlasti jedinica lokalne samouprave županija sjevera Hrvatske.