deklaracija s pet zahtjeva

Europski samit regija i gradova: Lokalni čelnici zatražili veću moć u EU

19.03.2024 u 18:57

Bionic
Reading

Oko 3500 regionalnih i lokalnih dužnosnika okupljenih u belgijskom gradu Monsu usvojilo je u utorak deklaraciju kojom traže veće sudjelovanje u odlučivanju unutar EU-a nakon što se u lipnju održe izbori za Europski parlament

Tim izborima počinje novi politički ciklus u Europskoj uniji, pa dužnosnici smatraju da bi ih Europska komisija, Europski parlament i vlade 27 država članica trebale "snažnije" uključiti u donošenje zakona o klimatskim promjenama, migrantima, obrani, zapošljavanju i drugim temama.

Dužnosnici su u utorak, tijekom Europskog samita regija i gradova, objavili deklaraciju s pet zahtjeva.

Traže da se povećaju javna ulaganja i da kohezijska politika, kojom EU nastoji smanjiti razvojne nejednakosti među svojim dijelovima, "ostane najvažniji i vidljivi instrument". Zahtijevaju da lokalne i regionalne vlasti imaju direktan pristup financiranju "zelenih" inovativnih projekata za suzbijanje zagađenja i klimatskih promjena.

Nadalje, traže da sve buduće politike EU-a usmjerene na suzbijanje nejednakosti, nezaposlenosti i siromaštva budu jednako rasprostranjene širom EU-a, uključujući najudaljenije, ruralne i periferne regije.

Regionalni i lokalni dužnosnici žele sudjelovati i u proširenju EU-a, odnosno biti dio postupka koji se vodi sa zemljama kandidatima.

"Monska deklaracija" objavljena je na 30. obljetnicu osnutka Europskog odbora regija, tijela putem kojeg u Bruxellesu regionalni i lokalni dužnosnici iskazuju mišljenje ostalim EU institucijama prilikom usvajanja zakona. U posljednjoj točki usvojene deklaracije traže da ta institucija, u kojoj sjedi 329 dužnosnika, ima "jaču ulogu" unutar EU-a.

Deklaracija je politički neobvezujuća izjava, ali pokazuje da dužnosnici žele veću decentralizaciju u svojim matičnim državama i EU-u. To će ujedno biti njihova zajednička pozicija prema liderima 27 država i EU-a koji će se okupiti u Bruxellesu 21. i 22. ožujka uoči izbora za Europski parlament.

"Regije i gradovi nisu samo provoditelji politika EU-a, nego istinski akteri europskog projekta kako bi on donio ljudima konkretne rezultate", izjavio je predsjednik Europskog odbora regija Vasco Alves Cordeiro. "Ovom deklaracijom tražimo jaču ulogu Europskog odbora regija u oblikovanju budućnosti Europe", dodao je.

Deklaracija je predstavljena belgijskom premijeru Alexanderu De Croou čija zemlja trenutno predsjeda EU-om. De Croo je rekao da je deklaracija "jasan signal", te da će 27 država članica ovaj tjedan raspravljati kako ostvariti "snažniju i pravedniju Europu".