Hrvatska LESAR U OSIJEKU

'Vlada neoliberalnim metodama snižava cijenu rada'

Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar izjavio je danas u Osijeku kako su Zakon o poticanju zapošljavanja i raskidanje kolektivnih ugovora u javnome sektoru alati kojima se aktualna vlada služi kako bi snizila cijenu rada

Lesar je na konferenciji za novinare kazao kako je riječ o metodama 'prepisanim iz neoliberalnog priručnika', ocijenivši kako će se raskidanje kolektivnih ugovora u javnom sektoru, uz izgovor da su oni neodrživi, brzo prenijeti i u privatni sektor.

Ustvrdio je kako su modeli, poput Zakona o poticanju zapošljavanja koji je donesen uz obrazloženje da se mladim ljudima želi omogućiti stjecanje radnog iskustva, poznati u Europskoj uniji, ali se tamo provode uz dva preduvjeta. Potrebno je da država zna koji profil kadrova treba osposobiti i to onda stimulira, te da takva mjera bude dio ukupnog gospodarskog programa tako da se zna što će biti s tim ljudima po isteku određene stimulativne mjere, rekao je Lesar.

192837,188205,188106,187783
Lesar je dodao kako tvrtke koje u tome sudjeluju u takvim programima treba birati na javnome natječaju kako se ne bi dogodila situacija da poslodavac koji, primjerice, dvije godine ne isplaćuje plaće ili ne uplaćuje doprinose, ovakvim mjerama dobije besplatnu radnu snagu.

On drži kako je Zakon o poticanju zapošljavanja 'strašno opasan presedan' i 'alat za ucjenjivanje ljudi u svim profesijama', jer preko 85 posto zaposlenih u Hrvatskoj ima ugovore na određeno vrijeme, a poslodavci ih sada mogu ucjenjivati besplatnom radnom snagom.

Lesar
je ustvrdio kako popularnost stranke raste i nakon parlamentarnih izbora, ali da to promatraju kao 'akontaciju građana za budućnost', jer će prvi ozbiljni test biti lokalni izbori iduće godine.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još