STANIMIROVIĆU I OSTALIM PARAVOJNICIMA

Nastavljeno suđenje za zločin nad Hrvatima u Tovarniku

24.02.2012 u 17:28

Bionic
Reading

Ispitivanjem novih svjedoka na Županijskome sudu u Vukovaru danas je nastavljena glavna rasprava u postupku protiv Miloša Stanimirovića i još trinaest pripadnika srpskih paravojnih postrojba optuženih za kaznena djela protiv čovječnosti i međunarodnoga prava - genocid i ratni zločin protiv hrvatskog civilnog stanovništva 1991. godine na okupiranom području Tovarnika

Glavna rasprava u sudskom postupku počela je u travnju 2010. godine, a svima optuženicima se sudi u odsutnosti. Miloš Stanimirović i ostala trinaestorica pripadnika srpskih paravojnih postrojba optuženi su da su nakon 20. rujna 1991. u Tovarniku raseljavali, ubijali i fizički zlostavljali hrvatsko civilno stanovništvo, te prisvajali ili uništavali njihovu imovinu.

Svjedok Stjepan Lukić naveo je kako je uhićen krajem rujna 1991. godine, zajedno s Tomislavom Ivkovićem, a obojicu ih je tukao Ljubomir Jorgić. Mihael Dovičin svjedočio je kako je u zatvoru u kući dr. Đorđa Cveića proveo dva mjeseca. Rekao je i kako je na samom početku jugo-srpske okupacije zapovjednik 'milicije' u Tovarniku bio je Željko Krnjajić, koji mu je jednom prigodom zadao nekoliko udaraca.

Svjedok Đuro Matijašević, koji je u Tovarniku bio sve do kraja veljače 1992. godine, kazao je kako se nije puno kretao po mjestu te nije vidio niti da nekoga tuku, ni da kradu imovinu, niti da su ikoga ubili.

Isto je izjavio i svjedok Zdravko Opačić, koji je u Tovarniku radio kao matičar te je bio zadužen i za upisivanje mrtvih u matičnu knjigu. Opačić je ustvrdio da nije vidio da se ikoga u Tovarniku tuče, ubija ili pljačka već je, kako je naveo, 'gledao svoja posla'.

'Znao sam da je u Cvejićevoj kući zatvor, ali tamo nikada nisam išao', kazao je svjedok Zdavko Opačić. Budući da je radio kao matičar te bio zadužen za upisivanje umrtvih u matičnu knjigu kazao je kako je 'po potvrdu o smrti odlazio u ambulantu u Tovarniku'.

'Sjećam se da je jedno vrijeme kao doktorica tamo radila Ljeposava Stanimirović, Vojina žena', naveo je Opačić. Dodao je kako nije vidio niti jedno mrtvo tijelo, te kako se sjeća da je u većini potvrda o smrti bilo upisano ime i prezime, datum smrti i 'u smislu nešto E-91, što bi značilo uzrok smrti'.

Glavna rasprava u sudskom postupku protiv Miloša Stanimirovića i još trinaest osoba bit će nastavljena 20. travnja. U agresiji i okupaciji Tovarnika 1991. godine, po optužnici, ubijeno je 68 mještana, a ostali su prognani.