Hrvatska UPOZORENA EUROPSKA KOMISIJA

RH izvezla u Italiju inćune zaražene opasnim nametnikom

  • Autor: Novi list
  • 27.4.2011 9:52:47
  • 27.4.2011 7:37:02

Talijansko Ministarstvo zdravstva upozorilo je na parazite pronađene u smrznutim inćunima uvezenima iz Hrvatske te o tome izvijestilo i Europsku komisiju, odnosno njezina tijela nadležna za ispravnost hrane, izvještava Novi list

Upozorenja što stižu iz talijanskog Ministarstva zdravstva odnose se i na meso u kojem je otkrivena živa što je uvezeno iz Nizozemske, odakle su stigli i polupripremljeni škampi s viškom benzojeve kiseline. U sipama uvezenima iz Vijetnama inspekcija je utvrdila previsoku razinu radijacije. Zamrznuti inćuni koji su u Italiju stigli iz Hrvatske zaraženi su parazitom Anisakis, piše Novi list.

Ni iz talijanskog Ministarstva zdravstva, ni iz hrvatskog Ministarstva poljoprivrede i ribarstva tijekom jučerašnjeg dana nije potvrđeno koje su tvrtke u Italiju izvezle inćune.

Prije dva mjeseca riba zaražena istim parazitom otkrivena je i u nekim domaćim ribarnicama. Riječ je o parazitu opasnom za čovjeka, a u Jadranskom moru izoliran je iz inćuna, srdele, papaline, skuše, tune, i još nekih ribljih vrsta. Navodno ga se može naći u utrobi preko 90 posto riba.

Anisakis opasan ako se riba jede sirova ili nedovoljno termički obrađena. Zato oni gurmani koji uživaju u istočnjačkim jelima poput sushija ili talijanskog carpaccia moraju biti posebno oprezni.

Ako prijeđe na čovjeka ovaj parazit uzrokuje snažne bolove u trbuhu, mučninu i povraćanje, a iz trbušne šupljine može doći do srca, pluća, jetre.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još