Hrvatska VESNA PUSIĆ UPOZORAVA

'Iskorištavanje presude u političke svrhe je nedopustivo'

Iako su rijetki političari koji žele komentirati kakva bi mogla biti odluka Haškog tribunala u petak, HNS-ova Vesna Pusić ipak je prokomentirala koliko bi neodmjerene izjave mogle utjecati na završetak pregovora s Europskom unijom

'Po mom mišljenju neodmjerene izjave političara apsolutno su neprihvatljive. Što se reakcija javnosti i prosvjeda tiče, svatko reagira u skladu sa svojom procjenom, ali političari imaju jednu drugu vrstu odgovornosti. Treba držati na umu da kakva god bila presuda, ona neće biti pravomoćna. Što god sud rekao, i jedna i druga strana se mogu žaliti. Iskorištavanje nepravomoćne presude u političke svrhe bilo bi nedospustivo', rekla je Pusić na upit mogu li neodmjerene izjave vezane uz presudu Gotovini, Čermaku i Markaču utjecati na pregovore s Europskom unijom.

Pusić je uvjerena da će sve što će se događati nakon presude biti pod povećalom Unije, kao što je pod povećalom sve što se događa u Hrvatskoj poput nedavnih prosvjeda, ali i odnosa vlasti i opozicije. No, kako je kazala, današnji posjet ministra pravosuđa Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske Kennetha Clarka nema veze s presudom generalima.

'To ima veze s mogućnošću okončanja pregovora u Poglavlju 23 i općenito okončanja pregovora u lipnju. Velika Britanija je imala kontinuirano stav da podržava ulazak Hrvatske u EU i taj stav nikad nije došao u pitanje. Ono što je bio njihov stav su vrlo visoki i oštri kriteriji u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava. Dakle, u ovom trenutku očito na tako visokoj razini postoji interes Velike Britanije da se iz prve ruke vidi rezultat promjena i temelji koji su udareni za buduće promjene u ovom području', kazala je Pusić.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još