KRVAVI SUKOB U CENTRU

Privedeno 58 prosvjednika, ozlijeđen 21 policajac i 12 građana

26.02.2011 u 12:31

Bionic
Reading

Zasad je 58 osoba privedeno zbog nasilničkog ponašanja, dok su 33 osobe ozlijeđene, od toga 21 interventni policajac i 12 građana, izvijestio je u 18 sati na konferenciji za novinare Tomislav Buterin, načelnik PU zagrebačke

'Namjere prosvjednika Facebook revolucije i pripadnika Bad blue boysa bile su napraviti nemir i ponašati se nasilnički prema policiji', rekao je Buterin. Dodao je da su ozljede dvoje građana okvalificirane kao teške te da se radi o prijelomu prsta kod jedne osobe te prijeloma ruke kod druge.

Ozlijeđeni novinar i snimatelji

Prosvjednici su napravili i veliku materijalnu štetu kamenjem i ciglama koje su bacali, razbijena su stakla izloga, a ima i oštećenih osobnih automobila. Huligani su napali i ekipu HRT-a, novinar i snimatelj pritom su zadobili lakše tjelesne ozljede, kaže se u priopćenju. Ozlijeđen je i snimatelj Nove TV Mišo Maoduš, dok je fotoreporter agencije France Press Hrvoje Polan priveden iz policiji za sada nepoznatog razloga.

Podsjetimo, kad je prosvjed branitelja i seljaka na Trgu bana Jelačića završen, skupina od nekoliko stotina prosvjednika tzv. Facebook revolucije kojima su se pridružili pripadnici frakcije Bad blue boysa No profit kod Kamenitih vrata sukobila se s policijom te je nastao pravi stampedo u kojem je bilo ozlijeđenih.

Pljuvali na Mladog Jastreba

Branko Borković
, koji je sudjelovao u prosvjedu branitelja, pozivao je na smirivanje situacije te su pojedini branitelji čak stali između kordona policije i nasilnih prosvjednika. Neki huligani čak su i pljuvali na njega.

Odvojeni prosvjed započeo je tijekom prosvjeda branitelja i seljaka na Trgu bana Jelačića. Mogli su se čuti pucnjevi, vjerojatno petardi i takozvanih 'šok-bombi', zvučnih efekata kojima se policija služi za rastjerivanje. Među tim prosvjednicima dosta ih je bilo maskiranih kapuljačama na glavama i šalovima preko lica te onih sa šalovima navijačke skupine Bad blue boys. Prema riječima Jelene Bikić iz PUZ-a, ti prosvjednici policiju su gađali kamenjem i bengalkama.

Policija je uzvratila pendrecima i suzavcem.Nekoliko izloga u Radićevoj ulici je razbijeno, a na pločnicima su se mogli vidjeti tragovi krvi.

Nakon prvog vala, na dnu Radićeve kordon policije i huligani bili su u pat-poziciji neko vrijeme, dok nasilje ponovno nije eskaliralo. Pripadnici interventne policije potom su huligane potisnuti na Trg bana Jelačića, koji se dotad već ispraznio. Oko 16.30 policija je rastjerala huligane po gradu te su pojedince lovili po okolnim ulicama, a cijelo je vrijeme centar grada nadlijetao policijski helikopter.

Branitelji se ograđuju od nasilnika

Organizatori prosvjednog skupa koji je održan u Zagrebu u 13 sati na Trgu bana Josipa Jelačića priopćili su da se kategorički ograđuju od izgrednika koji su nakon skupa došli u sukob s hrvatskom policijom.

'Braniteljski prosvjed je uspio što se tiče policije i zahvaljujem organizatorima što su prosvjed održali na miran način te nisu podlegli dijelu prosvjednika koji su pokušali branitelje odvući u Radićevu ulicu', rekao je večeras zamjenik glavnog ravnatelja policije Dražen Vitez

Vlada: Nasilne prosvjede financirale oporbene stranke

'Hrvatska je Vlada najoštrije osudila huliganstvo i divljanje u Zagrebu. Vlada najoštrije osuđuje huliganstvo, divljanje i ozljeđivanje nevinih ljudi u Zagrebu. Prema nekim spoznajama, u organizaciji divljanja po Zagrebu i njegovu financiranju sudjelovale su i neke oporbene stranke', kazao je za Hinu glasnogovornik Vlade Mladen Pavić. Nije pritom precizirao o kojim se strankama radi.

Sukob policije i prosvjednika


Sukobi policije i prosvjednika