PORUKE SA ZAGREBAČKOG PROSVJEDA

Tko je sve izdao hrvatske branitelje?

26.02.2011 u 17:34

Bionic
Reading

'Postavili su nas da moramo birati između Europske unije i Purde, a stav hrvatskih branitelja više je nego jasan. Neka znaju svi u Hrvatskoj i izvan nje, svi mi bismo uvijek izabrali Purdu', poručio je organizator braniteljskog prosvjeda Željko Sačić na središnjem zagrebačkom trgu. Ostali govornici vladajuće su optužili za izdaju nacionalnih interesa i branitelja te ih pozvali da daju ostavku

Prosvjed na Trgu bana Jelačića započeo je himnom i minutom šutnje za poginule. Prema procjeni, okupio se oko deset tisuća ljudi koji su vikali 'Jaco, odlazi' i zviždali na spomen imena predsjednika Ive Josipovića, a tražili su slobodu za branitelja Purdu.

Na prosvjed su došli svi najavljeni govornici, Branko Borković, Marko Perković Thompson, Željko Sačić, Petar Janjić Tromblon te supruga Veljka Marića, hrvatskog branitelja koji je u srpskom zatvoru.


Prosvjednici su transparentima poručivali 'Volim Hrvatsku - ne EU' i 'Ne damo naše branitelje'.

Marko Perković Thompson
otpjevao je dvije svoje pjesme te se i obratio okupljenima.

'Hrvatski branitelji stvorili su ovu državu, s pomoću svog naroda i Božje providnosti, a danas hrvatska država nije ono za što smo se borili i vrijeme je da se kaže dosta. Vrijeme je da se organiziramo. Ne smijemo dopustiti da nas političari i stranke dijele', rekao je među ostalim Marko Perković Thompson.

Mnogobrojni su govornici oštricu usmjerili prema premijerki predsjedniku Josipoviću te Mladenu Bajićuprozvavši ih zbog izdaje nacionalnih interesa, a uhićenje Tihomira Purde samo je kap koja je prelila čašu. Također su istaknuli kako je nedopustivo da Vojislav Stanimirović sudjeluje u vlasti.

Povlaštena mirovina?

Marijan Bišćan, stopostotni hrvatski ratni vojni invalid, pokazao je na pozornici izrezak svoje mirovine koja je pet puta manja od premijerkine plaće.

'Dok smo branili zemlju, oni su ju pljačkali'

'Nismo ratovali da u Saboru sjede oni koji su protiv Hrvatske ratovali. Ti isti odlučuju o našoj sudbini. Dok smo mi branili zemlju, oni su ozakonili pljačku. Zemlja koja dopušta provođenje tuđinskih interesa nije suverena. Nećemo nikome dopustiti da nam sudi jer smo mi stvarali ovu zemlju, mi nismo za to ginuli', rekao je Mario Maks Slaviček iz Udruge hrvatskih branitelja '1990-1996'koja je tehnički organizirala prosvjed.

Spužva Josipovića i Tadića

Glavni organizator prosvjeda Željko Sačić prozvao je pak Josipovića i njegovog srpskog kolegu Borisa Tadića da žele revidirati najnoviju povijest. 'Josipović bi sva zla sa svojim prijateljem Tadićem obrisao kao spužvom, kao da se nije ništa dogodilo. Postavili su nas da moramo birati između Europske unije i Purde, a stav hrvatskih branitelja više je nego jasan. Neka znaju svi u Hrvatskoj i izvan nje, svi mi bismo uvijek izabrali Purdu', poručio je Sačić u emotivnom govoru.

'Tzv. premijerka se malo zaje....'

Vukovarski branitelj, predstavljen kao pukovnik koji je u Borovu naselju uništio hrpu tenkova i koji je nekoliko puta bio ranjavan te prošao stravičnu torturu u srpskim logorima - Petar Janjić Tromblon - izazvao je najveće oduševljenje okupljenih.

'Nisam ni u najgoroj noćnoj mori mogao sanjati da će mi Srbin suditi u mojoj domovini', istaknuo je Janjić, a u govoru je spomenuo i bivšeg premijera Ivu Sanadera. 'Gospođa takozvana premijerka Kosor, koja je naslijedila kriminalca i veleizdajnika Ivu Sanadera, misli da je ona meni dala mirovinu. E, pa, malo se zaje…', zaneseno je rekao Tromblon.

'Hrvatska bi trebala Srbiji suditi za logore. No valjda sam se ja tamo relaksirao', ironično se Janjić osvrnuo na nedavnu premijerkinu izjavu.

'Matijašević je kukavica i izdajnik'

On je, za razliku od ostalih govornika, čelnika Hrvatske unije sindikata Ozrena Matijaševića, koji je prosvjed podržao, no od sudjelovanja odustao dan prije, prozvao kukavicom i izdajnikom te pozvao na njegovu ostavku. Izdajnicima je proglasio i čelnike 17 udruga proisteklih iz Domovinskog rata na čelu s predsjednikom Hvidre Josipom Đakićem, koji su se u vrijeme prosvjeda okupili na Policijskoj akademiji u Zagrebu.

'Tukli su nas kao životinje'

Stjepan Mačković, zatočenik srpskih logora Niša, Mitrovice i Aleksinca, posvjedočio je o torturi koju je proživljavao. 'Ja sam Mačak s Mitnice. Tukli su nas kao životinje, s ispitivanja su nas nosili u dekama. Da onima na vlasti sat vremena rade ono što su nama radili, vratili bi i više od onoga što su pokrali', rekao je i zaključio da se branitelji nisu borili da im Srbi upravljaju državom.

'Od Švicarske do Bangladeša'

Prosvjedima su se odazvali i predstavnici seljačkih udruga Stjepan Kunovec i Tomislav Pokrovackoji je rekao da 'nema više seljaka, nema više radnika'. 'Svi smo mi branitelji i zajedno ćemo se boriti protiv unutarnjih neprijatelja. Trebali smo imati Švicarsku, a dobili smo Bangladeš', zaključio je Pokrovac. Podršku prosvjedu dao je i niz udruga profesionalnih ribara.

Nova uhićenja branitelja?

Oštar je govor održao Ivan Pandža, nekadašnji predsjednik zagrebačke Hvidre, koji je iz nje izbačen zbog sukoba s Đakićem. Rekao je da se planira uhititi još 500 do tisuću branitelja kako bi se zadovoljili apetiti Europske unije. Osvrnuo se i na hrvatsku regionalnu politiku.

'Na vlasti se smjenjuju štovatelji maršala Tita i njegovih pajdaša iz Kaira i Libije. Na izborima biramo krive ljude i trebamo se pobrinuti da se to više ne ponovi.' Smatra da je cilj progona branitelja izjednačavanje agresora i žrtve kako bi se obnovila Jugoslavija, a to se, kaže Pandža, očituje u regionalnom udruživanju lutrije te bliskoj suradnji hrvatske i srpske policije.

Samo jedna osoba privedena

Tijekom prosvjeda branitelja samo je jedna osoba privedena zbog upotrebe nedozvoljenih pirotehničkih sredstava tj. baklje. Policija je zadovoljna organizatorima braniteljskog prosvjeda koji su s njima surađivali kako bi se incidenti izbjegli, ali i smirivali situaciju kada je došlo do sukoba huligana iz redova BBB-a i Facebook prosvjednika s policijom.

'Ne maćeha, nego zla maćeha'

Mladen Leovac, koji je na nedavnom skupu u Grubišnom Polju Jadranku Kosor prozvao maćehom hrvatskih branitelja, ponovno je premijerki našio istu imenicu, no ovog je puta dodao da premijerka nije samo maćeha, neho zla maćeha braniteljima.

'Mi nismo banditi i marginalci, no bolje da smo i to nego kriminalci', rekao je Leovac te tražio da se provede abolicija i lustracija kako bi bili kažnjeni partizanski i četnički zločinci.Skup braniteljskih udruga koje ne podupiru prosvjed

Radni skup stradalničkih i braniteljskih udruga koje ne podupiru današnji braniteljski prosvjed na Trgu bana Jelačića započeo je u prostorijama Policijske akademije.

Predsjednik Hvidre Josip Đakić je potvrdio da okupljeni na današnjem radnom skupu neće ići na prosvjedni skup na Trgu bana Jelačića i da ga ne podupiru, budući da su, kako je rekao, 'njegovi organizatori oni koji su govorom mržnje i prijetnjama stavili braniteljsku populaciju na stup srama, jer zveckati oružjem ili prijetiti lomljenjem kičme u današnjem demokratskom društvu nije primjereno ni potrebno'.

Novi prosvjedi

Branitelji ustraju u svojim zahtjevima da se zaustavi njihov progon te su najavili nove prosvjede. Već u nedjelju će se u podne održati skup poput današnjeg na splitskoj Rivi.