POGON GUBITAKA

Putak ostao u Tvornici unatoč dugu od oko 500.000 kuna

24.02.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Vođenje popularnog zagrebačkog okupljališta mladih, Tvornice, preuzela je tvrtka Raul d.o.o vlasnika Nevena Perice. On je taj posao preuzeo od Darka Putaka koji je klub vodio dugi niz godina i iza sebe ostavio oko pola milijuna kuna dugovanja na ime najma prostora. No Putak iz Tvornice, unatoč dugu, ne ide

Prostorom od 1.000 m2 u sklopu Radničkog doma upravlja Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) koji je, nakon neuspješne epizode s Putakom, odlučili pronaći novog zakupca. I pronašli su ga u Perici koji je javnosti poznat ponajviše kao prijatelj proslavljenog rukometnog vratara Vlade Šole, od kojeg je preuzeo restoran Yaxx.

Međutim, unatoč dugovanju, Putak, čini se, nije ni izašao u potpunosti iz Tvornice.

'Tvrtku Raul sam ja preporučio sindikatima. S Raulom sam u partnerskom odnosu i ono što je bitno jest da program ide dalje i ostaje brand Tvornica kulture, ali i Tvornica De luxe', kazao je Putak dodavši da nikome nije ostao ništa dužan jer da je da mu sasvim sigurno ne bi dozvolili da u budućnosti radi u Tvornici.

Rashodi veći od prihoda

Analizirajući poslovanje Tvornicekulture, prema podacima portala Poslovna.hr, može se zaključiti da Putakova tvrtkadugi niz godina ostvaruje višestruko veće rashode od prihoda. Tako su u2009. godini prihodi iznosili 4,5 tisuće eura, a poslovni rashodi 35,5tisuća eura, što je rezultiralo gubitkom od 31 tisuće eura.

Upitan kako to da već neko vrijeme u Tvornici ne organizira koncerte, već je sve prebacio u Hypo centar, Putak odgovara da 'taj prostor više odgovara izvođačima koje je dovodio'.

Međutim, iz izvora bliskih sindikatu doznajemo da dug od oko pola milijuna kuna postoji te da SSSH s Putakom još od 2008. ima Sporazum o obročnoj otplati.

Novi zajmoprimac će plaćati mjesečnu zakupninu od četiri tisuće eura, što je daleko od tržišne cijene.

'Nismo upoznati s tim da je tvrtka Raul u partnerskim odnosima s Putakom. To nas ne zanima. Važno nam je da budući zajmoprimac uredno podmiruje svoje obveze. Cijena je četiri eura po metru kvadratnome što nam samo pokriva troškove režija koje sami plaćamo.

Na natječaj se javilo nekoliko tvrtki, Raula smo odabrali jer je najavio nastavak dosadašnjeg programa i ulaganja u prostor', kazao je predsjednik SSSH-a Mladen Novosel ne želeći previše govoriti o poslovnim odnosima s Putakom i Raulom.

Putak je u Tvornicu ušao 1999. godine, već nakon godinu dana rada u medijima se pisalo o dugu od 350 tisuća kuna, a u ljeto 2000. godine u javnost je procurilo pismo u kojem su ga bivši suradnici Vladimir Stoisavljević i Ksenija Renko Nagy de facto optužili za pranje novca.

Putak je tada nastanak duga obrazlagao velikim ulaganjima u prostor. Iako je u ljeto 2000. umalo izbačen iz Tvornice, to se nije dogodilo, a mediji su tada nagađali da je kod SSSH-a urgirao njegov kum Duško Ljuština, ravnatelj kazališta Kerempuh i bliski prijatelj gradonačelnika Milana Bandića.