veliki brojevi

Šef SSSH-a iznio zapanjujuće podatke: Lani zabilježeno 17.240 ozljeda na radu

25.04.2024 u 15:40

Bionic
Reading

U Hrvatskoj je lani zabilježeno 17.240 ozljeda na radu i više desetaka smrtnih slučajeva, a 63.500 zaposlenih je svakodnevno na bolovanju zbog ozljeđivanja na radu ili drugog zdravstvenog stanja, naveo je predsjednik SSSH Mladen Novosel u povodu Međunarodnog dana zaštite na radu

Svakodnevno je 63.500 zaposlenih na bolovanju zbog posljedica ozljeđivanja na radu ili nekog drugog zdravstvenog stanja, što u prosjeku značio da je svaki zaposleni 11 dana na bolovanju godišnje. Brojevi su veliki, a i štete u poslovanju te zabrinjava što nema smanjenja tog trenda, naglasio je Novosel na tribini "Rad ne bi smio ubijati!" u organizaciji SSSH.

Cilj je da ozljeđivanje i stradavanje na radu budu svedeni na najmanju moguću mjeru, a najodgovorniji za provedbu mjera zaštite na radu su poslodavci i Vlada koja treba predlagati rješenja za poboljšanje mjera zaštite na radu, istaknuo je Novosel.

Smatra kako je potrebna bolja procjena rizika na radnom mjestu i bolje osposobljavanja radnika, posebice zbog njihova nedostatka i sve većeg broja stranih radnika.

Istraživanje SSSH koje je provedeno, iako ne na reprezentativnom uzorku, u tvrtkama u kojima djeluje SSSH, pokazalo je da se procjena rizika ne provodi na adekvatan način i da brojni poslodavci ne ispunjavaju svoje obaveze kada je riječ o zaštiti na radu, a izmjene Zakona o zaštiti na radu dovele su do smanjenja mjera zaštite što je nepovoljno utjecalo na sigurnost na radu, rekla je izvršna tajnica SSSH Dijana Šobota.

Upozorila je kako je broj slučajeva ozljeđivanja i smrtnog stradavanja na radu i dalje nedopustivo visok, iako je u vrijeme pandemije blago pao, a problem je, među ostalim, u nepostojanju podzakonskih akata za provedbu Zakona o zaštiti na radu.

Prošle godine smrtno su na radu stradale 32 osobe, a od toga njih 20 u graditeljstvu, kazao je ravnatelj Uprave za rad i zaštitu na radu Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Dražen Opalić.

Stanje je zabrinjavajuće posebno kod mikro i malih poduzetnika, odnosno obrtnika, stoga Ministarstvo razvija alate kako ih osposobiti za rad na siguran način te provodi pojačani nadzor nad ovlaštenim agencijama koje procjenjuju rizike i nude usluge zaštite na radu, rekao je.

Tomislav Bitunjac iz HUP-a kaže da je poslodavcima u interesu da bude što manje pozljeđivanja i stradavanja na radu te je njihova odgovornost za provedbu zaštite na radu neupitna. No, i radnici su se dužni osposobiti za rad na siguran način i koristiti zaštitna sredstva. Imamo zakonodavni okvir, ali on ne smije ostati mrtvo slovo na papiru, dodao je.