NEKAD PONOS HRVATSKE

Filipovićeva tvrtka pred stečajem s 22,9 milijuna kuna duga

22.02.2017 u 15:25

Bionic
Reading

Trgovački sud u Zagrebu objavio je oglas kojim se pozivaju vjerovnici Rudnika d.o.o, tvrtke kojoj je direktor čabarski poduzetnik Marijan Filipović da u roku od 45 dana predlože otvaranje stečajnog postupka te tvrtke s više od 22,9 milijuna kuna utvrđenog duga

Istim sudskim oglasom pozivaju se i zastupnici Rudnika d.o.o da u roku od petnaest dana predaju popis imovine i obaveza, a ne odazovu li se oni ili u vjerovnici u zakonski predviđenim rokovima, sud će smatrati da je ta tvrtka nesposobna za plaćanje i po službenoj će dužnosti donijeti rješenje o istovremenom otvaranju i zaključenju skraćenog stečajnog postupka.

Tvrtka Rudnik d.o.o sa sjedištem u Zagrebu osnovana je 1995. Temeljni kapital joj je 20.000 kuna, a kao jedini osnivač navodi se Finvestcorp. nekada krovna tvrtka kojom je upravljao Marijan Filipović, poduzetnik poznat po tome što je tu posrnulu tvrku 2012. dao na upravljanje zakladi kojoj bi, kako je tvrdio, upravljali stanovnici i radnici čabarskog kraja.

Zbog te 'darovnice' Filipović je dobio nagradu 'Ponos Hrvatske', no ubrzo se ispostavilo da je predao prezaduženu tvrtku koja je godinama gomilala gubitke. Finvest corp. je 2015. prodan američkom investitoru, a prošle godine protiv Filipovića i suradnika Državno odvjetništvo (DORH) je podiglo optužnicu za zlouporabu u gospodarskom poslovanju u uzimanju kredita od jedne banke 'za osobne potrebe', a na teret Finvesta u iznosu od 19 milijuna kuna.

Prema pisanju Novog lista, protiv Filipovića i suradnika krajem prošle godine DORH je donio rješenje o pokretanju istrage i zbog financijskih makinacija 'teških' desetak milijuna kuna u društvu 'Hoteli Njivice'.