STRAVA U ZAGORJU

Silovane 14-godišnjakinje iz Doma za odgoj Sovinjak

13.08.2011 u 10:44

Bionic
Reading

Maloljetne djevojke iz Odgojnog doma u Bedekovčini zvanog Sovinjak žrtve su silovanja i seksualnog zlostavljanja. Zlatarsko tužiteljstvo nedavno procesuiralo tri takva slučaja slovanja i pokušaja silovanja za vrijeme boravka u tzv. ilegali, kako u domu zovu situaciju kada im štićenice pobjegnu iz doma.

14-godišnju djevojčicu, štićenicu Odgojnog doma u Bedekovčini, 27-godišnji Damir M., oženjeni otac troje djece, silovao je 15. travnja prošle godine, zbog čega je osuđen na tri i pol godine zatvora. Kaznu od tri i pol godine na koju je osuđen Damir M. tužiteljstvo smatra preblagom pa će se žaliti na nju. Žrtva je u trenutku silovanja imala samo 14 godina, bila je na mentalnoj razini djeteta od devet godina i o njemu je bila emocionalno ovisna, piše Jutarnji list

Posebno je tragična i potresna priča 14-godišnje učenice iz Splita koja je nakon dva mjeseca i četiri dana provedena u Domu u Bedekovčini 13. studenoga prošle godine bila silovana i tog ljeta u Splitu, i to 150 metara do kuće. Sve je to ispričala majci, koja joj nije povjerovala. No, da je silovana u Velikom Bukovcu kod Mača povjerovali su joj i policija i tužiteljstvo koje je optužilo 23-godišnjeg Vilima K. iz Zagreba, dosad već osuđivanog zbog razbojništva i silovanja.

32-godišnji Dragutin M. iz Bedekovčine, služi kaznu od pet godina zatvora. On je pokušao silovati djevojku iz Doma no ona je pružila jak otpor te je odustao od svojeg nauma. Sudski vještaci ustanovili su da je imala lakše ozljede. Sudsko vijeće Dragutinu M. nije vjerovalo da ga je žrtva htjela lažno prijaviti za silovanje. Ali kažnjen je blaže jer je otac dvoje djece, nezaposlen je i ipak nije uspio u svom naumu.

To nije posljednji slučaj silovanja djevojaka iz Odgojnog doma u Bedekovčini. Neki postupci još uvijek čekaju sudski pravorijek, neki su dovršeni.