PRIKUPLJANJE DOKAZA

UN: Tijekom napada Hamasa na Izrael vjerojatno su se dogodila silovanja

04.03.2024 u 21:53

Bionic
Reading

Tim stručnjaka UN-a izvijestio je u ponedjeljak da postoje razumni razlozi za vjerovanje da se seksualno nasilje, uključujući silovanje i grupno silovanje, dogodilo na nekoliko lokacija tijekom napada Hamasa na Izrael 7. listopada prošle godine.

UN-ov tim, predvođen posebnom izaslanicom za seksualno nasilje u sukobima Pramilom Patten, posjetio je Izrael s namjerom prikupljanja, analize i provjere informacija o seksualnom nasilju tijekom napada Hamasa na Izrael 7. listopada.

"Prikupljene su vjerodostojne posredne informacije koje bi mogle upućivati na neke oblike seksualnog nasilja", stoji u izvješću UN-a.

Palestinska militantna skupina Hamas više je puta odbacila optužbe za seksualno nasilje.

Borci Hamasa napali su Izrael 7. listopada, ubivši oko 1200 ljudi i zarobivši 253 taoca, prema izraelskim podacima. U izraelskoj odmazdi protiv Hamasa u Pojasu Gaze od tada je poginulo više od 30.000 Palestinaca, kažu zdravstvene vlasti u enklavi kojom upravlja Hamas.

"Tim stručnjaka pronašao je jasne i uvjerljive informacije da su neki taoci bili podvrgnuti različitim oblicima seksualnog nasilja i ima razumne razloge vjerovati da bi takvo nasilje moglo biti u tijeku", navodi se u izvješću UN-a.

Stručnjaci kažu da će biti potrebna "puna istraga" kako bi se utvrdio opseg i specifičnosti seksualnog nasilja.

Dodaju da su primili i informacije o "seksualnom nasilju nad palestinskim muškarcima i ženama u zatvorima, tijekom pretresa kuća i na kontrolnim točkama" nakon 7. listopada.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres rekao je krajem prošle godine da seksualno nasilje počinjeno 7. listopada "mora biti pomno istraženo i procesuirano".

"UN tvrdi da im je stalo do žena, ali dok sada razgovaramo, Hamasovi teroristi siluju i zlostavljaju izraelske žene", rekao je izraelski veleposlanik pri UN-u Gilad Erdan ranije u ponedjeljak na Općoj skupštini UN-a.

Dodao je da se "Hamas mora suočiti s neumoljivim pritiskom da prekine svoje seksualno nasilje i odmah oslobodi sve taoce", rekao je.

Nešto prije objave izvješća izraelski ministar vanjskih poslova rekao je da je pozvao veleposlanika Erdana na konzultacije zbog navodnih pokušaja prešućivanja izvješća o seksualnom nasilju Hamasa.

“Naredio sam našem veleposlaniku pri UN-u, Giladu Erdanu, da se vrati u Izrael na hitne konzultacije u vezi s pokušajem prešućivanja ozbiljnog izvješća UN-a o masovnim silovanjima koja su počinili Hamas i njegovi pomagači 7. listopada”, rekao je šef diplomacije Israel Katz.

Odgovarajući na te optužbe, glasnogovornik glavnog tajnika UN-a rekao je da Antonio Guterres "ni u kom slučaju" nije pokušao zataškati izvješće o seksualnom nasilju.

Pramila Patten obavila je svoj posao "temeljito i marljivo. Glavni tajnik ni u kojem slučaju nije učinio ništa da bi prešutio ovo izvješće", rekao je Stéphane Dujarric.