IZVEDENI I POSLJEDNJI DOKAZI

'Bolesni' Krnjak zakazao presicu na dan suđenja

12.03.2009 u 16:05

Bionic
Reading

Na suđenju Branimiru Glavašu i ostalima optuženima za ratne zločine u Osijeku 1991. danas su izvedeni i posljednji dokazi, pa je prije donošenja nepravomoćne presude preostalo da idućeg tjedna optuženi iznesu svoju obranu, a njihovi branitelji završne riječi

ZAGREB - Sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda pod predsjedanjem suca Željka Horvatovića odbilo je danas gotovo sve nove dokazne prijedloge obrana šestero optuženika koje su, među ostalim, tražile saslušanje više desetaka svjedoka. Jedan od njih trebao je biti i bivši pomoćnik ministra obrane i prvi čovjek vojne Sigurnosno-informativne službe (SIS) Josip Perković koji je u istrazi izjavio da do njega nikada nije došla informacija koja bi prvooptuženog Glavaša povezala sa zločinima navedenim u optužnici.

Odbijeni je i zahtjev za novim medicinsko-balističkim vještačenjem vezanim uz ranjavanje Radoslava Ratkovića, jedinog preživjele žrtve zločina na Dravi.

Prije toga sudsko vijeće je pročitalo i izvršilo uvid u posljednje dokaze, među ostalim u pismo kojim Glavaš 1991. tadašnjem predsjedniku HDZ-a Franji Tuđmanu podnosi ostavku na dužnost predsjednika osječkog HDZ-a te u članak "Glasa Slavonije" iz srpnja 1991. u kojemu Glavaš poziva Osječane da samoinicijativno ne poduzimaju nikakve akcije te da tamošnjem Sekretarijatu za narodnu obranu (SNO) dojave ako uočene kriminalne i antidržavne aktivnosti.

Glavaš je tada ustvrdio kako je očigledno da građani nemaju puno povjerenje u osječku policiju, a danas je objasnio da to nije bio poziv na "ignoriranje redovnih institucija", nego obavijest građanima kako trebaju postupiti u tim slučajevima, a što je, tvrdi, bila i njihova zakonska obveza.

Vijeće je pregledalo i ugovore i iskaznice iz kojih je vidljivo da je trećeoptužena Gordana Getoš Magdić u SNO-u u prosincu 1991. radila preko student servisa. Glavaš, koji je tada bio šef SNO-a, kazao je da o tim ugovorima ne zna ništa.

Odvjetnik Domagoj Rešetar pokušao je odgoditi današnju raspravu zbog lošeg zdravstvenog stanja svog branjenika, drugooptuženog Ivice Krnjaka koji je za poslijepodne u prostorijama zagrebačke HVIDR-e zakazao konferenciju za novinare zbog "nezakonitog, nekorektnog i neljudskog ponašanja" sudskog vijeća koje mu sudi.

Sudac Horvatović je rekao da je "od HTV-a dobio obavijest" o toj tiskovnoj konferenciji, a na njegov upit koja je tema Krnjak je rekao da će biti riječi o njegovom zdravstvenom stanju, a ne o radu sudskog vijeća. Njegov branitelj kazao je, pak, da s time nema nikakve veze, iako je u pozivu iz HVIDR-e navedeno da će i on biti nazočan.

Sudac je nakon telefonskog razgovora s liječnikom vještakom odbio zahtjev za odgodom suđenja, obrazloživši kako za to nema razloga, "tim više što je optuženi došao na raspravu i zakazao tiskovnu konferenciju, što pokazuje da je sposoban za suđenje".

Krnjak je bio zapovjednik Samostalne uskočke satnije, čiji pripadnici su, prema optužnici, ubili desetero srpskih civila na obali Drave. Zbog njegovih zdravstvenih poteškoća bila su odgođena tri posljednja ročišta.

Na idućoj raspravi u ponedjeljak, 16. ožujka trebala bi početi iznošenja obrana četvero optuženika koji to nisu učinili na početku suđenja, kao Glavaš i Dino Kontić

Branitelji optuženih potom će iznijeti završne riječi, nakon čega se očekuje prvostupanjska, nepravomoćna presudu, gotovo godinu i pol nakon prvog pojavljivanja optuženih u sudnici zagrebačkog Županijskog suda.

Suđenje je prvi put počelo sredinom listopada 2007., a zbog preduge stanke između dviju rasprava početkom studenoga 2008. krenulo je iznova.