nakon presude

Glavaš se vratio u Hrvatsku: Nisam dobio nikakvo jamstvo da neću morati u zatvor, ali eto me natrag

15.12.2023 u 11:58

Bionic
Reading

Branimir Glavaš je prije mjesec dana uz veliku buku otišao u BiH, poručujući da ne želi više ni dana provesti u zatvoru. Međutim, u međuvremenu se u potpunoj tišini vratio u Hrvatsku

'Istina je, u Osijeku sam', potvrdio je Glavaš informaciju za Novi list.

Glavaša je 27. listopada Županijski sud nepravomoćno osudio na sedam godina zatvora, a zbog ratnih zločina počinjenih nad srpskim civilima u Osijeku 1991. Od osam godina zatvora, koliko mu je u prvom postupku dodijelio Vrhovni sud, Glavaš je do odluke Ustavnog suda o ukidanju te presude iza rešetaka, u Hrvatskoj i BiH, boravio ukupno već pet godina i tri mjeseca. Iz tog razloga mu po izricanju nove presude nije određen istražni zatvor, inače obavezan za kazne iznad pet godina. No, Glavaš se ipak osjećao nesigurnim u Hrvatskoj i 15. studenoga je prešao u BiH, gdje u Drinovcima ima kuću izgrađenu otkako se u susjednu državu sklonio 2009.

'Nisam dobio nikakvo jamstvo da neću morati u zatvor, ali eto me natrag. Uskovitlao sam prašinu, ali normalno sam prešao granicu i sada se bez ikakvih problema krećem po Hrvatskoj. Bio sam i u Zagrebu na Županijskom sudu, morao sam osobno preuzeti neku dokumentaciju u vezi mog ranijeg zahtjeva za izuzeće suca. Sada čekam rješenje o tome zašto mi nije određen pritvor, još ga nisam dobio, a nije ni Državno odvjetništvo koje ima pravo žalbe. Ja sam se, pak, žalio na sudsku kaznu u visini pet tisuća eura jer sam prilikom izricanja presude rekao sucu da nabijem na k… i njega i sud', ispričao je Glavaš.

Zanimljivo je da je malo nedostajalo da se i Glavaš nađe u zagrebačkom restoranu u kojem se prošli tjedan dogodio susret Vladimira Šeksa i Karoline Vidović Krišto, koji je rezultirao njezinom kaznenom prijavom za prijetnju.

'Bio sam baš taj dan u Zagrebu na sudu, poslije sam se sastao s prijateljima i, upravo negdje u vrijeme kad je Šeks napao saborsku zastupnicu, razgovarali smo o tome da odemo do tog restorana. Na kraju ipak za dlaku nismo. Sva sreća. Zamislite samo da sam i ja još u tom trenutku bio tamo, tko bi mi vjerovao da to nije povezano, s obzirom na to da je Karolina Vidović Krišto nedavno Šeksa prijavila jer je Ivan Jarnjak izjavio da mu je on 2005. priznao da, po nalogu premijera Ive Sanadera, piše podlogu za kaznenu prijavu protiv mene. Naišao sam ja na Šeksa u ovom restoranu u siječnju i nisam ga, na njegovo iznenađenje, pozdravio. Bilo je to razdoblje početka eskalacije između mene i njega', prisjeća se Glavaš.