Crna kronika PARTIZANSKI ZLOČIN

Istražuje se masovna grobnica kod Vrgorca

  • Autor: Jure Divić
  • 7.1.2011 10:47:51
  • 7.1.2011 10:03:24

Uskoro počinje ekshumacija žrtava iz masovne grobnice pokraj Vrgorca, gdje su partizani 1945. strijeljali 40 Ljubušaka. Pokolj koji je počinjen krajem Drugog svjetskog rata napokon će biti razriješen, kao i okolnosti u kojima je pokraj kapele na novom vrgoračkom groblju streljano 40 ljudi, a šestorica iz iste skupine su likvidirana i zakopana na Belića gumnu u Vrgorcu

U grobnici na Belića gumnu koja je otkrivena i istražena u studenom 2009. godine, pronađeni su kosturi pogubljenih, čije su ruke bile vezane žicom, a identifikacijom žrtava utvrđeno da je jedan od streljane šestorice franjevački svećenik fra Maksimilijan Jurčić, ujak SDP-ovog ekonomskog stratega Ljube Jurčića.

Mjesta pokolja otkrivena su, zahvaljujući živoj svjedokinji Mandi Erceg, koja je svoja svjedočanstva prenijela potomcima i kazala im za mjesta na kojima su likvidirani zakopani.

Istraživanje masovne grobnice na novom groblju, poviše Cikoja sela, vodit će svećenik hercegovačke franjevačke provincije, fra Miljenko Stojić, koji je istražio i grobnicu gdje je pronađen fra Jurčić.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još