obračun s krivotvoriteljima

Za lažne diplome slijedi otkaz te prijava DORH-u. Ipak, neki su uspjeli izbjeći sankcije

31.01.2019 u 21:26

Bionic
Reading

Povodom otkrića krivotvorene diplome djelatnice Ministarstva znanosti te tri nove lažne diplome u školama, izdvojili smo nekoliko provjera diploma prošlih godina u različitim državnim tvrtkama i institucijama

Sve je krenulo nedavnim otkrićem lažne diplome Sveučilišta u Zagrebu djelatnice Ministarstva znanosti i obrazovanja, koja je nekoliko godina radila administrativne poslove, prvo kroz mjeru stručnog radnog osposobljavanja, a potom na projektu putem ugovora o djelu, te je u studenom prošle godine putem javnog natječaja zaposlena na ugovor o radu na određeno vrijeme.

Nakon toga Ministarstvo je pokrenulo provjeru diploma oko 90 tisuća zaposlenih u sustavu obrazovanja i znanosti. Otkrivene su još tri krivotvorene diplome na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Riječ je o diplomi iz njemačkog i francuskog jezika temeljem koje ta osoba kao dugogodišnji zaposlenik radi u gimnaziji, druga je srednjoškolska diploma iz informacijskih znanosti iz 2016. godine, a osoba je zaposlena na određeno vrijeme. Treća diploma je za hrvatski i njemački jezik osobe koja radi u osnovnoj školi, a krivotvorena je prošle godine.

Ministrica Blaženka Divjak najavila je kako će navedene osobe dobiti izvanredni otkaz te da su sve prijave upućene DORH-u.

Zagrebački holding jedna je od tvrtki koja je 2015. godine otkrila 306 krivotvorenih diploma i svjedodžbi, od čega se 299 odnosilo na srednjoškolske svjedodžbe, a sedam na fakultetske diplome, čiji su vlasnici dobili izvanredne otkaze. Iste godine krenula je i provjera u Hrvatskim šumama te je otkriveno 28 krivotvorenih dokumenata, zaposlenici su dobili otkaze i obaviješteno je Državno odvjetništvo.

  • +50
Ministrica znanosti Blaženka Divjak najavila je obračun s osobama koje imaju lažne diplome Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

Spominju se i neka imena, a jedno od njih je Valter Krizmanić, bivši direktor Elektroistre koji je s lažnom diplomom inženjera elektrotehnike zaposlen 2013. godine, a samo mjesec kasnije postao je direktor. Nakon otkrića dobio je otkaz, a dvije godine poslije nepravomoćno je osuđen na godinu dana bezuvjetnog zatvora.

Druga osoba je Marina Kraljević Gudelj, bivša glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske, koja je 2015. godine pravomoćno osuđena na godinu dana zatvora na Županijskom sudu u Zagrebu zbog krivotvorenja fakultetske diplome, a kazna joj je zamijenjena radom za opće dobro. Krivotvorila je diplomu iz engleskog jezika i književnosti te etnologije.

Većina djelatnika koji su uhvaćeni s lažnim diplomama dobila je izvanredne otkaze, a neki su i osuđeni, no jedna djelatnica Ministarstva vanjskih poslova, Sandra Sekulić, nikada nije odgovarala zbog krivotvorenja diplome.

Kako je 2007. pisao Večernji list, od kraja 1992. radila je u Ministarstvu, a 2001. utvrđeno je da je krivotvorila diplomu. Tada je radila u veleposlanstvu RH u Bruxellesu, a nakon otkrivanja falsificiranja dokumenta prebačena je na mjesto administrativnog referenta, što je mogla raditi sa završenom srednjom stručnom spremom. Nekoliko mjeseci kasnije diplomirala je i dobila potvrdu o stečenoj visokoj stručnoj spremi.

Kasnije je dvaput promaknuta u više diplomatsko zvanje, pa je 2004. imala zvanje ministra savjetnika, a 2007. zvanje opunomoćenog ministra. Godine 2017. radila je kao načelnica Samostalnog sektora za javnu diplomaciju i kulturnu suradnju MVP-a, ali više nije na tom radnom mjestu.