kanal dunav - sava

Više od 700.000 kuna za vukovarsko-srijemske ruralne projekte

27.12.2019 u 12:26

Bionic
Reading

Fakultet agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka i Vukovarsko-srijemska županija predstavili su u petak u Vukovaru tri više od 700.000 kuna vrijedna poljoprivredna projekta od značaja za vukovarsko-srijemski ruralni prostor

Oko 187 tisuća kuna namijenjeno je projektu uvođenja potencijala poljoprivrednog zemljišta na trasi melioracijskog kanala Dunav-Sava.

Za projekt razvoja tehnologije obogaćenja konzumnih jaja mikroelementima agronomskom biofortifikacijom krmne smjese osigurano je više od 236 tisuća kuna, a za projekt otkrivanja praćenja pojavnosti bolesti zlatne žutice vinove loze u vinogorju Srijem više od 245 tisuća kuna.

Dekan osječkog Agrobiotehničkog fakulteta Krunoslav Zmajić istaknuo je kako ovim projektima dokazujemo kako znamo, možemo i hoćemo gospodariti prirodnom osnovom.

Vezano za melioracijski kanal Dunav-Sava, Zmajić je rekao kako je namjera napraviti cjelokupnu pedološku analizu tla te vidjeti potencijale poljoprivrednog zemljišta koje se sada ne koristi.

Na taj će se način, dodao je, temeljem pedološke analize i melioracijskih tehnologija vidjeti koje su to adekvatne poljoprivredne proizvodnje koje bi, s obzirom na pogodnost tla, dale najbolji učinak.

Za projekt proizvodnje jaja kazao je kako je to projekt budućnosti, vezan za tzv funkcionalnu, obogaćenu hranu koju potrošači, napose inozemni traže i cijene.

Kod trećeg projekta riječ je o projektu vezanom za zlatnu žuticu, bolest vinove loze čije neškodljivo uklanjanje traži radikalne mjere, a struka treba dati i odgovore na pitanje koje sorte vinove loze preferirati u budućnosti na srijemskom vinogradarskom području.

U sklopu projekta napravit će se i katastar zapuštenih vinograda, kao preduvjet za uspješno suzbijanje širenja bolesti vinove loze.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić istaknuo je izuzetnu suradnju županije s osječkim poljoprivrednim fakultetom na nizu projekata, što će se činiti i u buduće s ciljem podizanje kvalitete poljoprivrednih proizvoda i njihova plasmana na domaće i inozemno tržište.

Božić i Novu godinu čitateljima tportala čestitaju Jelena Rozga, Zlatko Dalić, Mislav Oršić, Predrag Štromar…