Hrvatska poljoprivredna komora

'Pada broj proizvođača i proizvodnje, a posebice je teško stanje u stočarskom sektoru i proizvodnji mlijeka'

04.11.2019 u 13:16

Bionic
Reading

Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) smatra da je bilo kakvo smanjenje proračuna za poljoprivredu u dijelu koji se odnosi na moguće smanjivanje potpore štetno za taj sektor i ukupnu poljoprivrednu proizvodnju, kaže se u ponedjeljak u priopćenju Komore

Predsjednik HPK-a Mladen Jakopović ističe da su pokazatelji u hrvatskoj poljoprivredi prilično loši te da se u većini sektora nastavljaju negativni trendovi.

"Pada nam broj poljoprivrednih proizvođača i proizvodnje, a posebice je teško stanje u stočarskom sektoru i proizvodnji mlijeka. Zbog toga je potrebno da Vlada (...) ne uzima ni jednu kunu potpora poljoprivrednicima, koji se ionako teško nose s jakom globalnom konkurencijom", kaže Jakopović.

HPK traži da im iz Ministarstva poljoprivrede pojasne u kojem će dijelu proračun za poljoprivredu biti manji za četiri posto, te iznesu argumentirane informacije i garancije da to smanjenje ne zadire u potpore, kao što to, navode, tvrdi ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

"Pozdravljamo smanjivanje proračuna ako se ono stvarno odnosi samo na uštede na troškovima administracije, materijalnim troškovima i slično. No izričito se protivimo smanjivanju bilo kakvih prava na potpore samim proizvođačima. Vjerujemo da će Ministarstvo poljoprivrede biti transparentno te nam obrazložiti svoj stav oko smanjivanja proračuna. Želimo da nas Vlada uvjeri kako su istinski uz hrvatskog poljoprivrednika i hrvatsku proizvodnju", ističu u HPK-u.

Također smatraju da je potrebno transparentno izaći sa svim podacima i stalno objašnjavati mehanizme isplate potpora, posebice u dijelu novca koji dolazi iz EU kao i onog dijela koji se odnose na nacionalnu komponentu potpora.

Naime, a kako stoji u priopćenju, to vrlo često može biti nejasno i loše iskomunicirano prema poljoprivrednim proizvođačima, što stvara dodanu konfuziju i strah da Vladi nije stalo do poljoprivrede i proizvodnje. 

Predstavnici nekoliko poljoprivrednih udruga u nedjelju su upozorili kako će smanjivanje proračuna za poljoprivredu, što je predviđeno prijedlogom proračuna za 2020., pridonijeti daljnjem propadanju tog sektora.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković izjavila je kako nije točno da će se smanjiti potpore za izravna plaćanja poljoprivrednicima te istaknula da potpore nikad nisu bile veće.

"Potpore poljoprivrednicima neće se smanjivati. Dapače, bit će veće nego ove godine", rekla je ministrica Vučković. Pojasnila je da je proračun za Ministarstvo poljoprivrede za iduću godinu manji, ali da se to odnosi na smanjivanje troškova administracije, materijalnih troškova i slične izdatke.