trgovinski RAT

Srbija tužila Tolušića Bruxellesu. Provjerili smo što na to kaže Europska komisija

08.08.2017 u 22:28

Bionic
Reading

Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj potvrdilo je u utorak za tportal da Komisija secira novi hrvatski pravilnik kojim su sredinom srpnja uvedeni inspekcijski nadzor i kontrola većeg broja vrsta voća i povrća uvezenih iz nečlanica EU-a. 'Europska komisija trenutno procjenjuje situaciju i u kontaktu smo s hrvatskim nadležnim tijelima za dodatna pojašnjenja', navode iz Predstavništva. Postavlja se pitanje je li Tolušić sporni Pravilnik, koji je razbuktao trgovinski rat u regiji i ugrozio hrvatski izvoz, donio na svoju ruku ili uz blagoslov Vlade

'Podsjećamo kako Europska unija podupire razvoj trgovine i ekonomske integracije te pozivamo sve strane da ostanu staložene i izbjegnu eskalaciju', poručuju iz Predstavništva EK u RH, dodajući da je Komisija u kontaktu s nadležnim tijelima predmetnih zemalja u regiji.

Nakon što je srbijanski ministar trgovine Rasim Ljajić na sastanku ministara iz regije poručio da se problem mora riješiti do kraja tjedna jer će pogođene države inače biti primorane aktivirati protumjere, ministar Tomislav Tolušić lakonski je pozvao kolege iz susjednih zemalja - razjarene zbog strožih pravila uvoza usred turističke sezone i povećanja naknade za inspekcijski nadzor s 90 na 2000 kuna - na sastanak u Zagreb, ali tek idućeg tjedna. U međuvremenu, Srbija je pojačala nadzor nad robom biljnog i životinjskog podrijetla iz Hrvatske, priopćila je u ponedjeljak srbijanska uprava carina (UCS).

Nakon jučerašnjeg sastanka u Sarajevu, resorni ministri iz Srbije, BiH, Crne Gore i Makedonije uputili su pismo Europskoj komisiji u kojem iznose očekivanje da Bruxelles hitno poduzme korake za ukidanje 'diskriminacijske mjere'. Pismo je poslano Christianu Danielssonu, generalnom direktoru Glavne uprave za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, kojeg obavještavaju kako su ministri četiri države pozvali Hrvatsku da hitno ukine 'diskriminacijske odredbe Pravilnika'.

'Ovim je Hrvatska drastično povećala naknadu za inspekcijski nadzor i kontrolu usklađenosti s tržišnim standardima voća i povrća prilikom uvoza iz trećih zemalja. Istovremeno, naknada za kontrolu usklađenosti voća i povrća porijeklom iz Hrvatske je 22 puta manja u odnosu na uvozne', navodi se u pismu.

Ljajić je još 1. kolovoza upozorio da je Hrvatska proširenjem liste poljoprivrednih proizvoda za fitosanitarni nadzor i povećanjem inspekcijske naknade 'drastično prekršila odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i EU'. Konkretno, tvrdi da je prekršen članak 36. stavak 1 kojim se jamči da u trgovini između EU-a i Srbije 'neće biti uvedene nove carine ili naknade koje imaju isto djelovanje, niti će one koje se već primjenjuju biti povećavane'.

Osim toga, Hrvatska je, naglašava srpski ministar, drastično prekršila pravila i principe Svjetske trgovinske organizacije protiv diskriminacije između domaćih i uvezenih proizvoda u pogledu naknada.

'Jasno je da je Hrvatska novim propisima htjela zaštititi svoje proizvođače, a da naše izvoznike učini nekonkurentnim. Treba imati na umu i da ovo nije upereno protiv Srbije, jer su tom mjerom pogođene i druge zemlje', kazao je Ljajić, dodajući da je o ovom problemu već razgovarao i s resornim ministrom iz Turske.

Hrvatska gospodarska komora upozorava da bi Pravilnik, iako je donesen s ciljem osiguranja većeg obujma kontrole voća i povrća i u konačnici zaštite potrošača, mogao imati negativne učinke za hrvatsko gospodarstvo, te očekuje 'žurno donošenje odgovarajućeg rješenja kako bi se nastavila uobičajena dinamika trgovanja'.

  • +9
Ministar Tomislav Tolušić na manifestaciji Doručak s hrvatskih farmi Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

U Ministarstvu poljoprivrede, barem prije nego što je mandat preuzeo ministar Tolušić, procedura donošenja podzakonskih akata uključivala je osnivanje radne skupine u određenoj upravi ministarstva, a potom i međuresorne skupine u slučajevima onih pravilnika koji svojim sadržajem ulaze u prostor drugih ministarstava. Očekivalo bi se da su u rad na 'Tolušićevom pravilniku', u najmanju ruku, bili uključeni Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, te Ministarstvo financija.

I dok zasad nije poznato je li Tolušić, u jeku godišnjih odmora, donio sporni Pravilnik na svoju ruku ili uz blagoslov kolega iz Vlade, izvjesno je da će zbog trgovinskog rata sa susjedima svoje ljetovanje morati skratiti - saborski zastupnici. Za petak, 18. kolovoza sazvana je zajednička tematska sjednica saborskih Odbora za poljoprivredu i Odbora za gospodarstvo, na kojoj će se raspravljati o 'utjecaju odredbi Pravilnika na hrvatsku poljoprivredu i gospodarstvo te mogućem uvođenju protumjera država iz regije'.