POTRAGA U OKOLICI BORA

Srbija na nogama zbog nestale djevojčice: Kako funkcionira alarm 'Pronađi me'

27.03.2024 u 11:19

Bionic
Reading

Alarm 'Pronađi me', koji je u Srbiji aktiviran prilikom potrage za dvogodišnjom djevojčicom koja je nestala u okolici Bora, srpska je inačica alarma koji u Hrvatskoj zovemo NENO alarm, a na globalnoj razini naziva se Amber Alert

NENO alarm pokrenut je u Hrvatskoj u suradnji s tvrtkom Meta, s ciljem da se građane uključi u potragu za nestalim djetetom. Ako dijete nestane, MUP će obavijestiti tvrtku Meta koja će podijeliti NENO Alarm korisnicima Facebooka i Instagrama u krugu od 160 kilometara od mjesta u kojem je dijete posljednji put viđeno.

Ovaj alarm po prvi puta je aktiviran u Hrvatskoj početkom veljače, prilikom potrage za 13-godišnjakinjom s područja Zagreba koja je ubrzo i pronađena. NENO alarm ne koristi se za svako nestalo dijete, već u situaciji kad djeca mogu biti životno ugrožena.

Sustav 'Pronađi me' u Srbiji funkcionira nešto drukčije. Nije primarno orijentiran na društvene mreže, ali zato obuhvaća druge medije poput televizije, koji u prvih osam sati moraju prekinuti program svakih 30 minuta te objaviti fotografiju nestalog djeteta i informacije važne za potragu. Nakon toga, informacije se objavljuju svakih sat vremena, sve do isteka 48 sati koliko je alarm aktualan, a iste informacije će se objavljivati i u zračnim lukama te na autobusnim i željezničkim kolodvorima.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Centar za nestalu i zlostavljanu decu

U uvođenju ovog sustava sudjelovao je i Igor Jurić, otac Tijane Jurić, 15-godišnje djevojke koja je silovana i ubijena u okolici Subotice 2014. Njezin slučaj nagnao je državu na pooštravanje zakonskih propisa u tom području.

Sustav je, inače, izvorno patentiran u SAD-u, gdje se naziva Amber Alert prema devetogodišnjakinji Amber Hagerman, koja je oteta 1996. Njezino tijelo pronađeno je četiri dana kasnije u obližnjem potoku, a do danas nije poznato tko ju je ubio.