UKLANJAJU SE ZASTAVE

Mariano Rajoy raspustio katalonski parlament i raspisao izbore

27.10.2017 u 20:43

Bionic
Reading

Nakon što je katalonski parlament u petak izglasao nezavisnost, španjolski premijer Mariano Rajoy otpustio je katalonsku Vladu, raspustio parlament i raspisao prijevremene izbore u Kataloniji za 21. prosinca. U međuvremenu, gradovi diljem Katalonije počeli su uklanjati španjolske zastave sa svojih vijećnica, a deseci tisuća ljudi ispred zgrade katalonske vlade u Barceloni slave nezavisnost

Girona, grad čiji je gradonačelnik od 2011. do 2016. bio katalonski predsjednik vlade Carles Puigdemont, među prvima je u zanosu maknula zastavu države od koje se želi odvojiti a to isto učinio je i gradić Sabadell nedaleko Barcelone.

'Gradska vijećnica Sabadella miče španjolsku i europsku zastavu. Dobrodošla republiko!', objavila je na Twitteru lokalna grupa Crida per Sabadell. U gradu Vicu je gradonačelnik Isaac Peraire također objesio katalonsku zastavu koja simbolizira nezavisnost.

Uklanjanje španjolskih zastava Autor: youtube

'Objesili smo katalonsku zastavu te smo se zakleli da ćemo braniti Republiku Kataloniju kakvu zaslužujete', napisao je na Twitteru. U Barceloni odjekuje muzika, vijore stotine zastava, a okupljeni plješću i slave republiku. Zasad nema incidenata.

Katalonski parlament je u petak popodne izglasao proglašenje nezavisnosti od Španjolske nakon što je 70 od 135 zastupnika podržali inicijativu vladajuće koalicije 'Zajedno za Da' i njene partnerske stranke Kandidatura narodnog jedinstva (CUP).

U međuvremenu španjolsko državno odvjetništvo objavilo je kako će idući tjedan početi pravni postupak protiv katalonskog predsjednika Carlesa Puigdemonta zbog pobune pošto je u petak katalonski parlament proglasio neovisnost.

  • +25
Slavlje u Kataloniji Izvor: Reuters / Autor: JUAN MEDINA

'Državno odvjetništvo će idući tjedan podignuti tužbu protiv Carlesa Puigdemonta zbog pobune, za što je moguća zatvorska kazna do 30 godina, rekao je glasnogovornik državnog odvjetništva za agenciju AFP.

Taj bi se postupak mogao 'možda proširiti na ostatak katalonske vlade i na ured predsjednika' katalonskog parlamenta, rekao je glasnogovornik. 

Mariano Rajoy Autor: youtube

Španjolski premijer Mariano Rajoy predstavio je izvanredne mjere za Kataloniju, nakon što je završio sastanak španjolskih ministara u Madridu. Španjolski parlament odobrio je članak 155. ustava koji omogućuje španjolskoj vladi micanje katalonske vlade te raspisivanje prijevremenih izbora u toj pokrajini na sjeveroistoku.

Prve mjere koje će poduzeti španjolska vlada je micanje s funkcije katalonskog predsjednika vlade Carlesa Puigdemonta, potpredsjednika vlade Oriola Junquerasa te ostalih savjetnika, odnosno ministara katalonske vlade, rekao je Rajoy na konferenciji za medije u Madridu.

Njihov posao će preuzeti španjolska ministarstva, a Madrid će preuzeti i upravljanje nad katalonskom policijom te će raspustiti katalonske delegacije u svijetu, tzv. 'katalonska veleposlanstva' u svijetu od kojih je jedno u Zagrebu.

Slavlje u Kataloniji Autor: youtube

'Nikada nismo htjeli uvesti ove mjere. Nikada nismo htjeli doći u ovu situaciju. No više ne možemo izgubiti niti minutu, moramo što prije vratiti vladavinu zakona i vratiti situaciju u normalu', rekao je Rajoy.

'Nismo suspendirali autonomiju Katalonije, niti ćemo ju smanjiti niti intervenirati, već ćemo postaviti prijelaznu administraciju kako bi se život stanovnika vratio u normalu', dodao je ustvrdivši kako vlada ima 'mirne' i 'umjerene' mjere za provođenje zakona u skladu s ustavom.

'Ovo je tužan dan za Španjolce. Oteta je većina Katalonaca. Odveli su Kataloniju u slijepu ulicu', izjavio je španjolski premijer osvrnuvši se na izglasavanje neovisnosti u katalonskom parlamentu. Pozvao je stanovnike diljem Španjolske i Katalonije da ostanu mirni.

Rajoy je isto tako rekao kako vlada u Madridu traži da ustavni sud poništi rezoluciju katalonskog parlamenta o neovisnosti.

Mjere su uz njegovu vladajuću Narodnu stranku desnog centra podržale i oporbene stranke lijevi centar PSOE i stranka centra Građani.

Europski čelnici stali uz Madrid, uz iznimku - Škotske

Europski čelnici stali su u petak uz Madrid nakon što je katalonski parlament izglasao neovisnost od Španjolske, a Škotska je jedina poduprla pravo katalonskog naroda na samoodređenje. 

'Nitko u Europskoj uniji neće priznati katalonsko glasanje',  poručio je predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani na Twitteru te obrazložio da je izjava o neovisnosti 'protivna vladavini prava, španjolskom ustavu i statutu autonomnije Katalonije, koji su dijelovi pravnog poretka Europske unije'.

Uz Madrid su stali i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

  • +25
Politička kriza u Španjolskoj zbog želje Katalonije za nezavisnošću Izvor: Reuters / Autor: JUAN MEDINA

'Ne želim situaciju u kojoj bi EU sutra bila sastavljena od 95 različitih država. Moramo izbjeći raskole i pukotine, jer ih već imamo dovoljno i ne treba nam više', rekao je Juncker.

'Za EU se ništa ne mijenja. Španjolska ostaje jedini naš sugovornik. Nadam se da će španjolska vlada preferirati snagu argumenta, a ne sile', napisao je Tusk na Twitteru.

Talijanski ministar vanjskih poslova Angelino Alfano priopćio je da 'Italija ne priznaje i neće priznati jednostranu izjavu o neovisnosti pokrajinskog parlamenta Katalonije'. U izjavi kojom 'snažno osuđuje' deklaraciju katalonskog parlamenta, a koja je 'izvan zakona', Alfano izražava nada u uspostavu dijaloga kako bi se 'izbjegla eskalacija napetosti'.

Njegova švedska kolegica Margot Wallstroem ocjenjuje da se katalonsko pitanje tiče same Španjolske i dodaje 'Mi podržavamo politički dijalog u okviru španjoskog ustava'. 

Portugalski premijer Antonio Costa izrazio je 'potpunu solidarnost s obranom ustavnog načela španjolskog jedinstva' i jednostanu izjavu o neovisnosti smatra 'remećenjem španjolskog političkog života.'

Vlade Njemačke, Francuske i Velike Britanije objavile su da ne priznaju neovisnost Katalonije. NATO je priopćio da Španjolska ostaje važan saveznik i da je Katalonija unutarnje pitanje koje treba riješiti u okviru španjolskog ustava.

Potporu cjelovitosti Španjolske izrazili su i čelnici izvan Europske unije poput Sjedinjenih Država. 'Katalonija je integralni dio Španjolske i SAD podržava  vladine ustavne mjere da očuva jaku i ujedinjenu Španjolsku', rekla je glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert.

Podršku Kataloniji izrazila je u petak jedino autonomna vlada Škotske, koja također planira novi referendum o neovisnosti od Velike Britanije. 'Dok Španjolska ima pravo suprotstaviti se neovisnosti, narod Katalonije mora imati pravo odlučivati o vlastitoj budućnosti', rekla je ministrica za kulturu, turizam i vanjske poslove Fiona Hyslop

Izrazila je zabrinutost zbog odgovora koji je objavio Madrid na odluku Katalonije kazavši 'Nametanje izravne uprave ne može biti rješenje i trebalo bi zabrinjavati demokrate bilo gdje' u svijetu.

Belgijski premijer Charles Michel pozvao je Madrid i Barcelonu da riješe spor. 'Politička kriza može se riješiti samo dijalogom', rekao je Michel koji je i prijašnjih tjedana pozivao obje strane da ne odustanu od razgovora.