giuseppe conte

Portret novog talijanskog premijera: Ljevičar koji je skrenuo udesno moleći se najpoznatijem svjetskom stigmatiku

24.05.2018 u 22:15

Bionic
Reading

Talijanski predsjednik Sergio Mattarella dao je u srijedu Giuseppeu Conteu mandat za sastav nove vlade koju čine krajnje desna Liga i antiestablišmentski Pokret 5 zvijezda (M5S). Conte je, inače, profesor prava nepoznat široj javnosti, a tportal donosi portret ovog političkog početnika

Giuseppe Conte, 54-godišnji profesor prava i politički početnik, kandidat je koalicije Lige i M5S-a. Rođen u talijanskoj regiji Apuliji u pokrajini Foggia na jugu zemlje, Conte nikad nije bio izabran u parlament, a dolazi iz kruga M5S-a.

Sada bi trebao sastaviti popis ministara koji mora odobriti Mattarella prije nego vlada može prisegnuti. Italija je u slijepoj ulici od izbora u ožujku koji nisu donijeli jasnog pobjednika. Naime, nakon tjedana bezuspješnih pregovora između različitih stranaka M5S i Liga konačno su postigli sporazum o vladi prošli petak.

Budući da je Conte politički početnik, kritičari kažu da bi mogao biti izrazito slab lider koji će imati neznatan utjecaj na koalicijske partnere.

'Svjestan sam toga da moramo potvrditi mjesto Italije u Europi i u svijetu', rekao je Giuseppe Conte novinarima nakon završetka razgovora s predsjednikom Sergijem Mattarellom, koji je trajao gotovo dva sata.

>>> Talijanski Živi zid i desni populisti na korak do nove vlade od koje strepi Europa

Usto je kazao da je sudjelovao u izradi zajedničkog programa koji su javnosti iznijeli M5S i Liga i koji odlučno okreće leđa štednji te traži ponovno pregovaranje o europskim ugovorima. 'S predsjednikom Republike razgovarao sam o osjetljivom i važnom trenutku u kojemu živimo. Vani je zemlja koja očekuje vladu promjena i odgovore', istaknuo je budući premijer.

Ovaj profesor građanskog i upravnog prava na Sveučilištu u Firenzi relativno je nepoznat u političkom svijetu, ali i u javnosti. Rodom je iz Foggije te dolazi iz obitelji državnog službenika i osnovnoškolske učiteljice. Pravo je završio na poznatoj rimskoj Sapienzi, nakon čega je nastavio školovanje na Yaleu, Sorbonni te Cambridgeu.

  • +6
Giuseppe Conte Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Prije nego što se priključio Pokretu 5 zvijezda Conte je bio bliži lijevom političkom krilu, ali i predani vjernik te veliki štovatelj svetog Pija iz Pietrelcine, mistika i stigmatika koji je imao ukazanja na svakodnevnoj bazi.

Conte je, inače, dugogodišnji odvjetnik čelnika Pokreta pet zvijezda Luigija di Maioa te osoba koja smatra kako je nužno ukinuti više od 400 'beskorisnih zakona', za koje tvrdi da će smanjiti birokraciju i osloboditi gospodarstvo.

>>> Italija dobila prvog tamnoputog senatora, nećete vjerovati kojoj stranci pripada

Budući premijer je tijekom predizborne kampanje učestalo govorio kako će se njegovi prvi politički potezi odnositi na pooštrenje antikorupcijskih zakona te uvođenje velikih promjena u talijanski školski sustav.