pojašnjenje iz vatikana

Papa ne poziva Ukrajinu da se preda, nego da pregovara

10.03.2024 u 15:59

Bionic
Reading

Papa Franjo ne poziva Ukrajinu da se preda, već na prekid vatre i hrabrost u pregovorima, izjavio je u nedjelju Matteo Bruni, ravnatelj Tiskovnog ureda Vatikana.

"Papa koristi izraz bijela zastava i uzvraća na dojam koji je sugerirao voditelj intervjua, kako bi ukazao na prekid neprijateljstava i primirje postignuto hrabrošću u pregovorima", rekao je Bruni o intervjuu pape Franje švicarskoj televiziji RTS koji će se emitirati kasnije u ožujku, a dio je objavljen u subotu.

"U drugim dijelovima intervjua, govoreći o drugoj situaciji sukoba, ali misleći na svaku ratnu situaciju, Papa je jasno rekao: 'Pregovori nikad nisu predaja'", dodao je.

"Papina nada jest i ostaje ono što stalno ponavlja ovih godina, a osvrnuo se i nedavno na to u povodu druge godišnjice sukoba: 'Dok obnavljam svoju vrlo duboku naklonost prema mučeničkom ukrajinskom narodu i molim za sve, posebno za brojne nevine žrtve, molim da se pronađe malo ljudskosti koja će omogućiti stvaranje uvjeta za diplomatsko rješenje u potrazi za pravednim i trajnim mirom '", zaključio je Bruni.

U intervjuu snimljenom prošli mjesec, Franjo je rekao što misli o onima koji kažu da bi Ukrajina trebala odustati jer nije uspjela odbiti ruske snage i drugima koji smatraju da bi se time dao legitimitet jačoj strani. Novinar je u svome pitanju upotrijebio termin "bijela zastava".

"To je jedno tumačenje, to je istina", rekao je Franjo, prema tekstualnim izvacima intervjua koji bi se trebao emitirati 20. ožujka.

"Riječ pregovaranje je hrabra riječ. Kad vidite da ste poraženi, da stvari ne idu najbolje, morate imati hrabrosti za pregovore", istaknuo je Franjo.

To je prvi put da je Franjo upotrijebio izraze poput "bijela zastava" ili "poražen" u razgovoru o ratu u Ukrajini, iako je i ranije govorio o potrebi pregovora.

Prošle godine, 87-godišnji Papa poslao je mirovnog izaslanika, talijanskog kardinala Mattea Zuppija na razgovore u Kijev, Moskvu i Washington.

"Netko će se možda osjećati posramljen", rekao je Franjo o pregovorima, "ali s koliko će mrtvih rat završiti"? Treba pregovarati na vrijeme, pronaći zemlju koja će biti posrednik", rekao je Franjo, spomenuvši Tursku među zemljama koje su ponudile posredničku ulogu.

"Nemojte se sramiti pregovora prije nego što se stvari pogoršaju", dodao je Franjo koji je poslao stotine apela za, kako kaže, "mučeničku Ukrajinu". Kad je upitan bi li on sam bio spreman posredovati, Franjo je odgovorio: "Tu sam".

Mirovni plan ukrajinskog predsjednika poziva na povlačenje ruske vojske iz svih dijelova Ukrajine i obnovu državnih granica. Kremlj je odbacio mirovne pregovore prema uvjetima Kijeva.