kraj rata

Papa: Ukrajina bi trebala imati hrabrosti za pregovore 'bijele zastave'

09.03.2024 u 18:39

Bionic
Reading

Papa Franjo rekao je u intervjuu da je Ukrajina trebala imati ono što je nazvao hrabrošću "bijele zastave" te ispregovarati kraj rata s Rusijom.

U intervjuu snimljenom prošli mjesec za švicarsku televiziju RSI, Franjo je što misli o onima koji kažu da bi Ukrajina trebala odustati jer nije uspjela odbiti ruske snage i drugima koji smatraju da bi se time dao legitimitet jačoj strani. Novinar je u svome pitanju upotrijebio termin "bijela zastava".

"To je jedno tumačenje, to je istina", rekao je Franjo, prema tekstualnim izvacima intervjua koji bi se trebao emitirati 20. ožujka.

"Riječ pregovaranje je hrabra riječ. Kad vidite da ste poraženi, da stvari ne idu najbolje, morate imati hrabrosti za pregovore", istaknuo je Franjo.

To je prvi put da je Franjo upotrijebio izraze poput "bijela zastava" ili "poražen" u razgovoru o ratu u Ukrajini, iako je i ranije govorio o potrebi pregovora. Prošle godine, 87-godišnji Papa poslao je mirovnog izaslanika, talijanskog kardinala Mattea Zuppija na razgovore u Kijev, Moskvu i Washington.

"Netko će se možda osjećati posramljen", rekao je Franjo o pregovorima, "ali s koliko će mrtvih rat završiti"? Treba pregovarati na vrijeme, pronaći zemlju koja će biti posrednik", rekao je Franjo, spomenuvši Tursku među zemljama koje su ponudile posredničku ulogu.

"Nemojte se sramiti pregovora prije nego što se stvari pogoršaju", dodao je Franjo koji je poslao stotine apela za, kako kaže, "mučeničku Ukrajinu". Kad je upitan bi li on sam bio spreman posredovati, Franjo je odgovorio: "Tu sam".

Franjo je iznio te komentare dosta vremena prije posljednje ponude turskog predsjednika Tayyipa Erdogana da održi samit između Ukrajine i Rusije.

Erdogan je ponudu iznio nakon sastanka u Istanbulu s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim, koji je rekao da se neće odreći nijednog dijela teritorija, unatoč tome što želi mir.

Mirovni plan ukrajinskog predsjednika poziva na povlačenje ruske vojske iz svih dijelova Ukrajine i obnovu državnih granica. Kremlj je odbacio mirovne pregovore prema uvjetima Kijeva.