NARANČASTI ALARM ZA DALMACIJU

Stiže nova promjena vremena, zbog jakog vjetra u prekidu nekoliko brodskih linija

10.02.2024 u 08:19

Bionic
Reading

Pretežno oblačno s kišom, češćom u drugom dijelu dana, na Jadranu i predjelima uz njega lokalno obilnija oborina praćena grmljavinom, a na istoku i u središnjoj Hrvatskoj do kasno popodne uglavnom suho, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za subotu. Vjetar umjeren do jak jugozapadni i južni, u gorju na udare olujan, navečer jugoistočni. Na Jadranu će puhati jako i olujno jugo i južni vjetar. Najviša dnevna temperatura zraka od 13 do 18 Celzijevih stupnjeva, prenosi Hina

I sljedećih dana neuobičajeno toplo vrijeme, ali i razmjerno vjetrovito i nestabilno, uz povremenu kišu, ponegdje i obilniju, u subotu još uglavnom na Jadranu i područjima uz njega, zatim i u sjevernijim krajevima. Pritom valja upozoriti i na u subotu često jako i olujno jugo te more gdjegod i jače valovito.

'I u subotu u Slavoniji, Baranji i Srijemu neuobičajeno toplo te prevladavajuće oblačno. Mjestimice malo kiše past će uglavnom kasno popodne i navečer. Puhat će umjeren južni i jugozapadni vjetar uz koji će dnevna temperatura porasti na oko 18 °C. I u središnjoj Hrvatskoj razmjerno toplo.

Kraća sunčana razdoblja moguća su uglavnom prijepodne, a vjerojatnost za većinom malo kiše raste poslijepodne', prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

'Puhat će umjeren jugozapadnjak, na sjeveru i u višim područjima i jak. Vjetrovito i iznadprosječno toplo i na sjevernom Jadranu i u Gorskoj Hrvatskoj, uz povremeno jak jugozapadni i južni vjetar, mjestimice s olujnim udarima, a na moru i jugo. Bit će oblačno uz kišu, lokalno i obilniju, osobito na širem riječkom području. Moguća je i grmljavina. Grmljavina te intenzivniji pljuskovi još su vjerojatniji u Dalmaciji, gdje će također biti oblačno i vrlo vjetrovito. Puhat će jako i olujno jugo uz koje će more biti i jače valovito.

Iznadprosječna toplina se nastavlja - jutarnja temperatura zraka uglavnom od 10 °C u unutrašnjosti do 14 °C na obali i otocima, a popodne od 15 do 17 °C. Podjednaka temperatura i na jugu Hrvatske, gdje će subotu obilježiti kišovito i vjetrovito vrijeme. Lokalno su mogući i izraženiji pljuskovi s grmljavinom, a jako i olujno jugo te oštro moglo bi poplaviti poneke rive', prognozirala je Mikuš Jurković.

Slijede promjenjivi te malo manje topli i vjetroviti dani

'U nedjelju će jugo na Jadranu postupno slabjeti, no i dalje će prevladavati oblačno uz kišu, lokalno i izraženije pljuskove praćene grmljavinom. U novom tjednu okreće na buru i sjeverozapadnjak, oblaka će biti sve manje, a kiša sve rjeđa.

Stabilnije i sunčanije prema sredini novog tjedna bit će i na kopnu, a uz sjeverni i sjeveroistočni vjetar temperatura zraka niža nego proteklih dana, pa u ponedjeljak u najvišem gorju može zalepršati i poneka pahulja. Ali u nedjelju još većinom oblačno s kišom, ponegdje i obilnijom', zaključuje Mikuš Jurković.

Prognoza DHMZ-a za vikend:

'Pretežno oblačno s kišom, češćom u drugom dijelu subote. Na Jadranu i predjelima uz njega lokalno obilnija oborina i praćena grmljavinom. Na istoku i u središnjoj Hrvatskoj do kasnog popodneva uglavnom suho. Vjetar umjeren do jak jugozapadni i južni, u gorju na udare olujan, navečer jugoistočni. Na Jadranu će puhati jako i olujno jugo i južni vjetar. Najviša dnevna temperatura zraka od 13 do 18 °C.

Promjenljivo oblačno s povremenom kišom. Na Jadranu i krajevima uz njega mjestimice obilnija oborina i lokalno praćena grmljavinom, osobito u Dalmaciji. Najmanje kiše bit će na istoku zemlje. Vjetar slab do umjeren jugoistočni i jugozapadni, većinom u gorju i jak. Na moru će jako i olujno jugo i južni vjetar postupno slabjeti, najprije na sjeveru. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 8 i 13, najviša dnevna od 12 do 17 °C.'

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdao je za subotu narančasto upozorenje za sjevernu, srednju i južnu Dalmaciju, uglavnom zbog jakog vjetra koji bi na udare mogao dosegnuti 95 kilometara na sat, a jutros je u prekidu nekolicina trajektnih i katamaranskih linija.

Narančasto upozorenje, zbog jakog vjetra u prekidu trajektne linije

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdao je za subotu narančasto upozorenje za sjevernu, srednju i južnu Dalmaciju, uglavnom zbog jakog vjetra koji bi na udare mogao dosegnuti 95 kilometara na sat, a jutros je u prekidu nekolicina trajektnih i katamaranskih linija.

Na Jadranu će tijekom dana puhati jako i olujno jugo i južni vjetar, s lokalno će biti obilnijih oborina.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su trajektne linije: Lopar-Valbiska, Šibenik-Zlarin-Kaprije-Žirje, Sumartin-Makarska, Sućuraj-Drvenik i Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ;

katamaranske linije: Novalja-Rab-Rijeka, Mali Lošinj-Cres-Rijeka, Zadar-Rivanj-Sestrunj-Zverinac-Božava-Brbinj, Zadar-Premuda-Silba-Olib, Korčula-Hvar-Split, Ubli-Korčula-Dubrovnik, Jelsa-Bol-Split, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split i Vis-Split,

brodske linije: Zadar-Preko, Mali Lošinj-Unije-Susak.

Izmjene su i u redu plovidbe.

Trajekt na liniji 606 Trogir (Soline)-Drvenik Mali-Drvenik Veli plovi bez uplovljavanja u Drvenik Mali;

Katamaranska linija Žirje-Kaprije-Šibenik, polazak sa Žirja je u 10 sati, a s Kaprija u 10,20 sati. Poslijepodne će linija biti u prekidu, a nastavak linije sutra u 9 sati, javlja HAK.