gradsko vijeće

Nakon višesatne rasprave sjednica o turizmu u Splitu prekinuta rušenjem kvoruma

10.08.2023 u 20:18

Bionic
Reading

Rušenjem kvoruma u četvrtak kasno popodne prekinuta je tematska sjednica splitskog Gradskog vijeća na kojoj su vijećnici od jutra raspravljali o turizmu

Na sjednici se nisu pojavili svi gradski vijećnici Centra dok oko zaključaka nisu bili suglasni vladajući ni oporba pa je nakon višesatne rasprave sjednica prekinuta.

Načelnik splitsko-dalmatinske policije Slobodan Marendić ustvrdio je da je Split siguran grad, ali i predložio da se uvedu dodatne noćne linije javnog gradskog prijevoznika jer to, uvjeren je može smanjiti broj prometnih nesreća. Zatražio je i da se uskladi radno vrijeme trgovina koje prodaju alkohol.

Ante Medić sa splitskog Ekonomskog fakulteta rekao je da se u posljednjih pet godina privatni smještaj u tom gradu povećao za 86 posto, prosječna popunjenost je 79 dana godišnje, a hoteli imaju 149 noćenja, što je ispod hrvatskog prosjeka.

Kako je rečeno, u prvih sedam mjeseci u gradu je zabilježeno više od 549 tisuća dolazaka, što je manje nego 2019. Turisti prosječno u gradu ostaju tri do tri i pol dana, a s obzirom na veliki broj smještajnih jedinica procjena je da će stopa iskorištenosti smještaja biti manja.

U ime Udruženja ugostitelja Jelena Tabak rekla je da je u povijesnoj jezgri 88 ugostiteljskih objekata i 68 u kontakt zoni. Dodala je da su "štekati" smanjeni zbog neprohodnosti i konzervatorskih smjernica, pa je tako ukinuto 1103 sjedećih mjesta u povijesnoj jezgri.

Predsjednik Gradskog vijeća Željko Domazet vijećnicima je poručio da više neće dopustiti tematske sjednice na kojima se vijećnici "prepucavaju" da bi naposljetku zbog nedostatka vijećnika sjednica trebala biti prekinuta.