utakmica visokog rizika

U Split stiže još jedan grčki klub: Što policija čini da se ne ponovi Atena?

09.08.2023 u 16:20

Bionic
Reading

Nakon nemilih događaja u Ateni gdje je u sukobima navijača AEK-a i Dinama poginula jedna osoba u posebnom fokusu je nova utakmica grčkih i hrvatskih klubova, Hajduka i solunskog PAOK-a, koja će se odigrati u četvrtak u 21 sat u Splitu

Grčka policija našla se na udaru javnosti nakon što je neshvatljivo, unatoč upozorenju iz Hrvatske da stiže velika skupina huligana, olako pristupila problemu. Epilog je na žalost poznat, izgubljen je jedan mladi život.

Utakmica između Hajduka i PAOK-a također spada u red visokorizičnih i bez tereta recentnih događanja iz Atene, prvenstveno zbog bratskih odnosa solunskog kluba s navijačima srpskog kluba Partizana iz Beograda. Srpski mediji najavljivali su kako je izgledno da će Grobari i Gate 4, navijači PAOK-a, ruku pod ruku doći i na Poljud. UEFA-a je zabranila gostujućim navijačima dolazak na oglede Hajduka i PAOK-a, ali isti je slučaj bio i s utakmicom Dinama i AEK pa to nije spriječilo huligane da prevale oko 1500 kilometara i naprave kaos.

Iz hrvatske policije za tportal su poručili da je sve pod kontrolom, da su svjesni odnosa među pripadnicima raznih navijačkih skupina pa i odnosima navijača PAOK-a i Partizana. Istaknuli su da se planiraju i poduzimaju odgovarajuće mjere sigurnosti s ciljem preveniranja i sprječavanja nereda, nasilja i drugih protupravnih ponašanja na pravcima putovanja navijača, u mjestu odigravanja utakmice, kao i na samom stadionu.

  • +10
Navijači PAOK-a u Kranjčevićevoj 2015. godine Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Objasnili su da se prilikom provedbi mjera osiguranja visokorizičnih javnih okupljanja i sportskih natjecanja, prikupljaju i razmjenjuju sva sigurnosno-interesantna saznanja, a uoči međunarodnih nogometnih utakmica i saznanja prikupljena od stranih policija u okviru međunarodne policijske suradnje. Na temelju prikupljenih saznanja izrađuje se sigurnosna prosudba i plan osiguranja javnog okupljanja, a tako i u konkretnom slučaju u kojem će se 10. kolovoza odigrati međunarodna nogometna utakmica UEFA konferencijske lige, 3. pretkola između HNK Hajduk i PAOK F.C., u sklopu kojih će se angažirati dovoljan broj policijskih službenika iz svih rodova policije.

  • +17
Privođenje huligana na sud u Ateni. Zbog napada hrvatskih huligana u Ateni i u Hrvatskoj su pojačane mjere opreza Izvor: Pixsell / Autor: Yiannis Panagopoulos/EUROKINISSI

PAOK je u Hrvatskoj gostovao dva puta - oba u Zagrebu, protiv Lokomotive i Dinama. Utakmica protiv Lokomotive koja je odigrana 2015. na stadionu u Kranjčevićevoj ulici bila je nižih tenzija pa je grčki klub pratilo oko 300-tinjak navijača od čega ih je dio stigao i iz Srbije. Pet godina ranije, PAOK je igrao protiv Dinama, a gostujućim navijačima je bio zabranjen dolazak. Ipak Grci su pod prijatelje kluba prošvercali i nekolicinu navijača. Skupina huligana dočekala je u Novom Zagrebu navijače PAOK-a i napala ih kamenjem, molotovljevim koktelima i bakljama, prilikom čega je dio njihova autobusa završio u plamenu, a većina prozora je ostala razbijena. Ljudi su iskakali iz gorućeg autobusa, a srećom sve je završilo bez ljudskih žrtava. Nisu rijetki ni zajednički napadi 'grčko-srpske koalicije' na Hrvate bilo gdje je to moguće i bez obzira koji sport bio u pitanju. Zbog toga se i radi o događajima visokog rizika.

Privođenje navijača Dinama koji su sudjelovali u jučerašnjim neredima u Ateni Izvor: Cropix / Autor: CROPIX Ronald Goršić / CROPIX

Kako su poručili iz MUP-a, policijski službenici će prije, za vrijeme i nakon održavanja javnog okupljanja provoditi mjere i radnje iz nadležnosti policije na području grada Splita, mjestima gdje će se okupljati navijači, a sve radi prevencije protupravnih ponašanja, zaštite imovine i sigurnosti osoba. Na dan održavanja javnog okupljanja očekuju na području grada Splita, ali i na čitavom području Splitsko-dalmatinske županije, veliki broj navijača, radi čega pozivaju građane da odmah pozovu policiju na broj 192 ako uoče skupine osoba koje se protupravno ponašaju ili bi se mogle protupravno ponašati. Policija je izdala i detaljna pravila za posjetitelje utakmice koje možete pročitati ovdje.