gradsko vijeće

'Najvažniji dan' za Puljka: Hoće li Split uzeti kredit od 150 milijuna eura?

06.07.2023 u 11:41

Bionic
Reading

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak izjavio je u četvrtak kako je to najvažniji dan otkako je preuzeo upravljanje Splitom jer će Gradsko vijeće odlučiti o uzimanju kredita od 150 milijuna eura kod Europske investicijske banke (EIB) i izrazio uvjerenje da će SDP-ovci podržati kredit

"Predložit ćemo uzimanje kredita od 150 milijuna eura, ta sudbonosna odluka važnija je od svih nas pojedinačno i vjerujem u nedvosmislenu podršku, prije svega od partnera iz SDP-a. Vjerujem da će oni pokazati zrelost i odgovornost jer su svi njihovi prijedlozi uključeni u realizaciju kredita", rekao je Puljak novinarima.

U splitskom Gradskom vijeću su dva SDP-ovca, sa čijom podrškom Puljkova stranka Centar ima većinu za donošenje odluka, bez te potpore Puljak nema potrebnu većinu.

Po Puljkovom tumačenju, podizanje kredita u Splitu ubuduće će se reflektirati na cijelu Hrvatsku jer takvo što bit će moguće i na nacionalnoj razini, što će biti pokazatelj mogućnosti izgradnje "drugačije Hrvatske i drugačijeg modela upravljanja."

Ponovio je kako je predviđeno da se kredit od 150 milijuna eura dobije u dva dijela, prvo 71 milijun eura, a u idućih nekoliko godina još 79 milijuna, kada projekti za koje se uzima kredit budu obuhvaćeni gradskim proračunom.

  • +14
Split: 16. sjednica Gradskog vijeća Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

"Za izgradnju plaže na Žnjanu iz ovog kredita izdvojit ćemo 22 milijuna eura i već sljedećeg tjedna objaviti javnu nabavu za tu plažu", najavio je Puljak. SDP-ov vijećnik Davor Matijević rekao je novinarima kako postoji mogućnost da vijećnici te stranke ne podrže prijedlogu o uzimanju kredita.

"Za Split je 150 milijuna eura dramatično jer će se morati vratiti u roku od 25 godina, riječ je o sudbini grada", istaknuo je Matijević. Opovrgnuo je Puljkovu tvrdnju da je sa SDP-om postignuta suglasnost jer svi SDP-ovi prijedlozi uvršteni u realizaciju kredita.

"Nismo se suglasili, na sastanku s gradonačelnikom i pisanim putem rekli smo da nismo zadovoljni jer nam odbija pokazati konačni ugovor o kreditu i jer je nejasno hoće li kamata biti fiksna ii varijabilna", rekao je Matijević. Puljak je novinarima kazao kako će kamata biti varijabilna, to jest promjenjiva. HDZ-ovi vijećnici su najavili da na sjednici Gradskog vijeća neće podržati prijedlog o uzimanju kredita.