mir i dobro

Dok se Split muči s razuzdanim turistima samo malo dalje tvrde da su totalno druga priča

04.07.2023 u 23:06

Bionic
Reading

Da u Splitu turisti povraćaju i vode ljubav nasred ulice znaju valjda već i na Novom Zelandu. Ali ni komunalni redari ni ljuti stanovnici ni 30 000 eura naplaćenih kazni nisu ih uspjeli zaustaviti. A, samo 56 kilometara dalje: totalno druga priča. Turisti su pristojni, uriniraju u zahode ne po ulici

Komunalni redari upozoravaju turiste na neprimjereno ponašanje svaki dan.

"Imamo komunalca koji to strogo nadzire pa se to u potpunosti smanjilo. Ima još par onih težih ali u većini slučajeva se smanjilo", govori konobarica u Makarskoj Aleksandra Ignac za RTL Direkt.

"Pa Makarska me dosta iznenadila i uredna i čista i komunalni redari su non stop u ophodnji i stvarno je uredno što se tiče ljudi. Možda koji turist malo mlađi bez majice, ali sve u svemu sve ok. Sve lipo", kaže mornar na jahti Dominik Krstulović.

"Ma meni se čini ovako da je sve u redu. Ne vidim, možda nek sitnice vidim sad redara da upozorava ove bez majice da ih obuku. Mislim da je to, ljudima je vruće, ali treba se držati nekog reda", govori booker za turističke izlete Josip Mladin.

Od ove sezone tu je info pult, a uz 10 tak redara pojačane su i policijske patrole. za ispijanje alkohola na javnim mjestima, uriniranje ili šetnju bez odjeće-možete platiti kaznu od 40 eura pa naviše..

"Pa cilj je uvijek prevencija, cilj je uvijek upozorenje. Nikad se ne ide džonom prema gostu nikad se ne ide hajdemo reći nasilno nego upravo suprotno, ideja je informirati. Na neki način opomenuti", ističe makarski gradonačelnik Zoran Paunović.

Tek nakon upozorenja turisti shvaćaju da neke stvari nisu prihvatljive.

"Stvarno, onda ću odjenuti majicu. Hvala", kaže Adrian iz Kanade.

"Žao mi je što sam dijelom Britanac. Mi nismo baš sjajni na praznicima. Pokušavamo to promijeniti, pokušavamo pružiti primjer", govore Wilis i Pod iz Velike Britanije.

  • +15
Turisti u Makarskoj Izvor: Cropix / Autor: Ivo Ravlic

Makarska nema problema s ponašanjem gostiju, no možda je riječ I do profila turista jer ovdje uglavnom stižu na obiteljski odmor

Puno veći problem imaju Hvar i Split koji su postali odredišta party turizma.