emisija otvoreno

Mladi Jastreb o tome je li se Vukovar mogao obraniti: Da smo imali 50 posto njihovih potencijala, mi bismo danas sjedili u Zemunu

19.11.2021 u 00:02

Bionic
Reading

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje bila je tema posebne emisije Otvoreno na HTV-u iz vukovarskog dvorca Eltz u kojoj su gostovali vukovarski branitelji Branko Borković mladi Jastreb, Stipo Mlinarić Ćipe i Zvonko Milas te sisački branitelj Davorko Vidović

Branko Borković istaknuo je kako je prije 20 godina organizirao prvi dolazak državnog vrha u Vukovar te da su došli tadašnji predsjednici države, Vlade i Sabora Stipe Mesić, Ivica Račan i Zlatko Tomčić, koji su zajedno položili vijenac.

'Nakon 20 godina vidjeli smo to jedinstvo u hodnji u koloni, u zajedništvu, a to je ono što mi želimo', rekao je Borković i dodao kako je ovogodišnja sigurno bila jedna od najvećih kolona, donosi HRT. Stipo Mlinarić (Domovinski pokret) demantirao je izjavu premijera Andreja Plenkovića da je podignuta optužnica protiv Generalštaba JNA, rekavši da za "operaciju Vukovar" u hrvatskom pravosuđu nikad nije podignuta optužnica.

'30 godina nema političke volje da se te stvari riješe', rekao je i dodao da Vukovar nije izdan 1991. te da mu nitko nije mogao pomoći, ali da je izdan od politike u ovih 30 godina jer se ništa nije napravilo. Na Mlinarićevu primjedbu o dvije Hrvatske - ljudi koji su prošli strahote s jedne strane i otuđene elite s druge - Zvonko Milas (HDZ) rekao je da ne postoje dvije, već jedna Hrvatska.

  • +26
Kolona sjećanja u Vukovaru Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

Davorko Vidović kao problem je istaknuo to što se Srbija nakon rata nije, poput svojedobno Njemačke i Japana, denacificirala. Projekt takozvanog srpskog sveta nazvao je anakronim, suludim i nacističkim.

'Mi imamo ponovno rađanje iste one ideologije koja je dovela do ovoga. Sad se govori o srpskom svetu. To je ponovno stvaranje nekakvoga alibija koji bi omogućavao, recimo, ovakve brutalne, bestijalne zločine kakvi su se dogodili na području Hrvatske, posebno u gradu u kojemu se sada nalazimo', rekao je Vidović.

Kolona sjećanja Izvor: Pixsell / Autor: pixsell

Urednik i voditelj emisije Mislav Togonal pitao je je li se Vukovar mogao obraniti.

'Da smo imali 50 posto njihovih potencijala, mi bismo danas sjedili u Zemunu. A nek si oni razmišljaju o tome. Mi sa Zapada nismo dobili ni jednog metka, to su samo priče. Bili smo narod koji nije imao pravo na život i sve ono što smo uspjeli, uspjeli smo prošvercati u vrijeme Špegelja preko MUP-a i kasnije što smo oteli iz vojarni', rekao je Borković.