30. obljetnica

[VIDEO/FOTO] Građani širom Hrvatske odali počast žrtvama Vukovara i Škabrnje, pogledajte kako je to izgledalo

18.11.2021 u 22:30

Bionic
Reading

Građni su širom Hrvatske odavali počast žrtvama povodom 30. godišnjice tragedije Vukovara i Škabrnje, palili su svijeće, puštali lampione, održavali mimohode i radili bakljade

Tradicionalnim mimohodom sjećanja Vukovarskom ulicom u četvrtak navečer u Puli je obilježen Dan sjećanja na žrtve Grada heroja - Vukovara, a zatim je u crkvi Sv. Antona služena sveta misa za sve stradale, ubijene i poginule hrvatske branitelje i nevine žrtve Vukovara i Škabrnje.

"Ovo je jedan simboličan čin kojim se na plemeniti način sjećamo svega što je tada bilo. Međutim, nevjerojatno zvuči da roditelji koji su prije 30 godina izgubili svoju djecu u Vukovaru i Škabrnji još uvijek ne znaju što je s njima, a zločinci nisu pronađeni. To je velika tragedija", izjavio je tom prigodom pulski gradonačelnik Filip Zoričić. Dodao je kako je imao priliku biti u Vukovaru i donekle osjetiti ono što je bilo u tom gradu.

  • +25
Pula - počast žrtvama Vukovara i Škabrnje Izvor: Pixsell / Autor: Srećko Niketić

"Danas je to odvojeni i razdvojeni grad u emociji i u sjećanju, grad odvojenih škola i mladih generacija. A političari se samo na današnji dan sjete Vukovara koji nakon toga ostaje sam", ustvrdio je Zoričić, poručivši: "Moramo oprostiti, ali nikada zaboraviti". Član HVIDRA-e Istarske županije Zdenko Požgain, u ime suorganizatora obilježavanja Dana sjećanja, podsjetio je kako se još uvijek za više od 1.800 branitelja ne zna gdje su, od kojih je 520 iz Vukovara, a ostali iz drugih krajeva Hrvatske.

Izvor: Pixsell / Autor: Srećko Niketić

"Tužno je danas govoriti o tome, ali ne smijemo zaboraviti ta stradanja, ne smijemo zaboraviti događanja koja su bila prije 30 godina kako bismo danas uživali u onome što imamo, a to je neovisna i slobodna Republika Hrvatska", zaključio je Požgain.

  • +4
Dubrovnik - počast žrtvama Vukovara i Škabrnje Izvor: Cropix / Autor: Božo Radić

U povodu Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje izaslanstvo grada Pule te predstavnici Istarske županije zajedno s predstavnicima Udruge HVIDRA, braniteljskih udruga, udruga antifašističkih boraca, policije, vojske i političkih stranaka položili su vijence kod središnjeg križa na pulskom gradskom groblju i na Spomenik poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu u Parku Franje Josipa, uz blagoslov velečasnog Ilije Jakovljevića.

  • +4
Makarska - počast žrtvama Vukovara i Škabrnje Izvor: Cropix / Autor: Ivo Ravlić

Više od tisuću Hrvata okupilo se u četvrtak navečer u središtu Mostara gdje su molitvom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na 30. godišnjicu vukovarske tragedije izrazili pijetet prema svim žrtvama toga grada, Škabrnje i svim stradalima u Domovinskome ratu. Brojni vjernici su nakon večernjih svetih misa u mimohodu krenuli iz mostarskih crkava prema Vukovarskoj ulici u središtu.

  • +11
Mostar - počast žrtvama Vukovara i Škabrnje Izvor: Pixsell / Autor: Denis Kapetanović

Zajedno s drugim građanima okupili su se ispred središnjeg križa, gdje je zapaljeno na stotine svijeća te je položeno cvijeće. Molitvu za sve žrtve Vukovara, Škabrnje i druge poginule u Domovinskom ratu predvodili su ravnatelj Caritasa Mostarsko-duvanjske biskupije don Željko Majić, te član uprave Hercegovačke franjevačke provincije fra Iko Skoko.

  • +21
Split - počast žrtvama Vukovara i Škabrnje Izvor: Cropix / Autor: Ante Čizmić

Organizatori okupljanja u Mostaru ranije su priopćili kako je izražavanje sućuti najmanje što se može učiniti kako bi pokazali poštovanje, ljubav i zahvalnost poginulim braniteljima koji su svojom žrtvom sačuvali dom i domovinu. U Vukovarskoj ulici u Mostaru nedavno je oslikan veliki mural na kojemu je iscrtan Vodotoranj, koji je simbol otpora grada na Dunavu te poruka "Tamo gdje se barjak vije, sloboda se rađala".

  • +5
Zadar - počast žrtvama Vukovara i Škabrnje Izvor: Cropix / Autor: Jure Mišković