predsjednik u ludbregu

Milanović: U usporedbi s pripadnicima SS divizije, ustaše su kavaliri

03.10.2023 u 14:30

Bionic
Reading

Predsjednik Zoran Milanović kazao je u ponedjeljak u Ludbregu, na obilježavanju 80. obljetnice Šemovečke bitke, oslobođenja Ludbrega i osnivanja brigade „Braća Radić”, da prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, i sam pripadnik te brigade, nije bio antifašist, nego više od toga.

Milanović je istaknuo kako je u Ludbreg stigao prije svega zbog odavanja počasti i dubokog poštovanja pripadnicima brigade 'Braća Radić' koja, kazao je, ima iznimno značajne u povijesti NOB-a.

Brigada je formirana 4. rujna 1943. a sudjelovala je u Šemovečkoj bitki, ključnoj za oslobođenje Ludbrega od ustaškog i fašističkog terora, a u kojoj je poginulo više od 70 boraca brigade. Jedan od pripadnika Brigade, od 1944. godine i zamjenik komesara, bio je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman.

"Tuđman nije bio običan antifašist, on je bio više od toga. On je bio osoba od povjerenja, bio je ponosan na to i napredovao je zbog sposobnosti", kazao je Milanović.

"To je bio hrvatski predsjednik – svakako antifašist, ali se nekako nelagodno želi zamaskirati činjenica da je bio jedan od organizatora svega toga i da je bio osoba s posebnim ovlastima i s posebnim statusom, a ne bilo tko. I on, i Manolić i takvi ljudi, i na to trebaju pripadnici svih stranaka biti ponosni”, kazao je Milanović.

To je važno u današnjoj Europi i svijetu, gdje revizionizam, ciničnost, prenemaganje i laganje predstavljaju ozbiljnu opasnost.

"Slušamo lekcije i pametovanja već 30 godina kako smo desničari, 'crnjaci', kako u Hrvatskoj marširaju ustaše. Nemojmo zaboraviti, ima dosta obitelji koje su u ratu bile na drugoj strani, koje su se napatile i čiji su članovi ubijeni. Ulaziti u opravdanja toga danas više nema smisla”, istaknuo je Milanović.

Dodao je da se Hrvatska kao društvo uvelike promijenila, da su se Hrvati uspjeli pomiriti i nastaviti živjeti normalno.

"Kada danas vidim da kanadski parlament ovacijama ustaje i plješće 95-godišnjem pripadniku SS divizije iz Ukrajine, onda se ne pitam 'jesu li vam vrane mozak popile sada', nego što je sve taj dragi momak i gospodin radio u toj državi zadnjih 50 godina. Slobodno šetao? Kako je uopće završio tamo? Tisuće takvih pripadnika najokorjelije, najmračnije, najokrutnije zločinačke organizacije našlo je utočište na zapadu. Za njih su ustaše, neka se nitko ne uvrijedi, 'kavaliri'”, naglasio je hrvatski predsjednik.

  • +10
Predsjednik Milanović na obilježavanju 80. obljetnice Šemovečke bitke Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Pred time se zatvaraju oči, da bi se obračunavalo na globalnoj strani, a sve vezano uz rat u Ukrajini koju je Rusija napala, za što nitko ne traži opravdanja jer opravdanja nema.

"Ali pokušati zamaskirati, revitalizacijom i opravdanjem najcrnjih zločina, najokrutnijih ubojica, to moderan zapadni svijet za mene nije i tome ću se uvijek imati dovoljno petlje i hrabrosti suprotstaviti”, poručio je Milanović.

Ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić istaknuo je da je 1943. godine Ludbreg bio jezgra oslobođenog teritorija, jezgra slobode i slobodnog života. „Republika Hrvatska, koja je obuhvaćala puno veći teritorij od grada Ludbrega, nije dugo živjela, ali bila je putokaz i nada svima onima koji su sudjelovali u partizanima, da njihova borba, njihov izbor, njihova hrabrost ima smisla”, kazao je Bilić.

Na obilježavanju važne obljetnice bio je i župan Međimurske županije Matija Posavec, koji je rekao da Šemovečka bitka nije bila bitka samo za oslobođenje Ludbrega, već za oslobođenje cijelog sjevera Hrvatske.

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH, Franjo Habulin je naglasio je da se istina o antifašizmu i partizanskom pokretu mora ponavljati jer je u tijeku revizionizam tog dijela hrvatske povijesti.