Dan Statuta županije

Milanović u Istri: 'Bio je to siječanj 1976. i bilo mi je neobično'

27.03.2024 u 16:47

Bionic
Reading

Dan Statuta Istarske županije obilježen je u srijedu u porečkoj Istarskoj sabornici, u nazočnosti predsjednika RH Zorana Milanovića, a župan Boris Miletić na svečanosti je rekao kako je upravo taj Statut svojevrsna 'povelja o istarskom načinu života i istarskim vrijednostima'

Kazavši kako dolazak na ovu svečanost smatra svojom dužnošću i 'podrškom nečemu što je dobro i što je tradicionalno i što nije slučajno na ovim prostorima', predsjednik Milanović je rekao kako je njegov prvi susret s dvojezičnom Istrom bio u njegovoj desetoj godini života kada je autobusom putovao iz Zagreba za Rovinj i na ulasku u Rovinj vidio dvojezični natpis.

"Bio je to siječanj 1976. godine i bilo mi je neobično", prisjetio se Milanović. Dodao je kako je Istra županija u kojoj se živi lijepo, sigurno te ima svoje vrijednosti koje su njemu bliske.

Rekavši da kod građana Hrvatske 'želi više žara i duha na način kako se Istra bori za svoje interese', Milanović je ustvrdio kako još čeka da se hrvatska izvršna vlast u Bruxellesu protivi protiv nečega, odnosno da je poručila kako joj nešto ne odgovara.

"Nije baš moguće da već sedam godina iz Europske komisije i EU parlamenta dolaze isključivo stvari koje Hrvatskoj odgovaraju. Ne znači da se treba dići na oružje, ali treba branit svoje", naglasio je na svečanosti Milanović. Dodao je kako je "Europa naš dom, ali nije super država i mi Europi pripadamo onoliko koliko odlučimo pripadati".

Na prigodnoj svečanosti istarski župan Boris Miletić je ustvrdio da je Statut Istarske županije temeljni dokument istarske regije. Dodao je da se Istarska županija za svoj statut dugo borila i naposljetku i izborila, ne pristajući na polovična rješenja, na kompromis i na ukidanje onih članaka koji su, kazao je, slika onoga što u Istri žive, baštine i do čega drže.

Zoran Milanović u Istri Izvor: Pixsell / Autor: Sasa Miljevic /PIXSELL

"Istarske težnje i posebnosti tada nisu bile shvaćene, kao što se nije shvaćalo da bi odustajanjem od naših specifičnosti i prihvaćanjem nekakvog osakaćenog Statuta, izgubili dio sebe. Upornost i naša tvrdoglavost, tada, kao i puno puta kasnije, urodila je plodom", poručila je predsjednica Županijske skupštine Sandra Ćakić Kuhar. 

Ovogodišnji dobitnici zahvalnica Istarske županije su Zavičajni muzej Poreštine, Kulturno umjetničko društvo "Lino Mariani" iz Pule i Valamar Riviera, te posthumno Miroslav Bertoša i Davor Šišović.

Također odlukom Skupštine Istarske županije Phil Hogan, europski povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj u razdoblju od 2014. do 2019. godine proglašen je počasnim građaninom Istarske županije.

Istarska županija obilježava Dan Statuta Istarske županije 30. ožujka.

Nakon što je Skupština Istarske županije 30. ožujka 1994. prihvatila Statut, Vlada RH je 14. travnja 1994. ukinula 36 članaka. Slijedila je političko-pravna bitka, a 2. veljače 1995. Ustavni sud RH prihvatio je 18 članaka, a ukinuo, potvrdivši djelomično Vladinu odluku, drugih 18 članaka. Članci Statuta koje je Ustavni sud ukinuo bili su uglavnom vezani za mogućnost uvođenja dvojezičnosti, odnosno mogućnost službenog korištenja talijanskog jezika u radu županijskih tijela.