PROF. ZORAN kurelić

'May ostaje na vlasti unatoč katastrofalnom porazu, nije isključen ni drugi referendum o Brexitu'

15.01.2019 u 22:22

Bionic
Reading

Zoran Kurelić, dekan Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, procijenio je u kratkom razgovoru za tportal da će, nakon što je u britanskom parlamentu odbačen sporazum o Brexitu, premijerka Theresa May preživjeti predstojeće glasanje o nepovjerenju vladi, iako se još ne zna koji je njezin idući potez po pitanju provedbe volje britanskog naroda, izraženog na referendumu o Brexitu prije gotovo tri godine

Britanski zastupnici odbacili su u utorak navečer sporazum o Brexitu golemom većinom. Za sporazum su bila 202, a protiv 432 zastupnika. Takva razlika u glasovima rezultirala je dodatnom političkom neizvjesnošću koja bi mogla voditi i u izlazak Velike Britanije iz EU-a bez ikakvog sporazuma, a nije isključeno ni povlačenje referendumske odluke o Brexitu.

>>>Odbačen sporazum Therese May o Brexitu, Corbyn zatražio glasanje o nepovjerenju vladi

'Najgore prognoze koje sam čuo govorile su o porazu Therese May sa 225 glasova razlike, a taj kataklizmički scenarij je nadmašen - premijerka je uspjela izgubiti sa razlikom od 230 glasova. Dakle, to je gori poraz i od najcrnjeg predviđanja, protiv nje je glasalo 118 konzervativaca. Ovo je najveći poraz britanske vlade u posljednjih stotinu godina, veći od poraza manjinske laburističke vlade iz 1920. A Theresa May na to, mrtva-hladna, kaže: raspravljat ćemo sutra', navodi Kurelić.

Jeremy Corbyn, predsjednik Laburističke stranke, odmah nakon glasanja podnio je zahtjev za izglasavanje nepovjerenja vladi Therese May, a glasat će se u roku od 24 sata.

>>>Juncker: Glasanje britanskog parlamenta povećava rizik neuređenog Brexita

'Corbyn je pokrenuo izglasavanje nepovjerenja, ali je Demokratska unionistička stranka već poručila da će glasati za Vladu. Prema tome, vlada će u srijedu preživjeti. Laburisti su ispucali svoju mogućnost. Možda su mogli to odgoditi do sljedećeg tjedna, ali Corbyn je to naprosto morao ispucati sada. Pa kada ćeš postaviti pitanje o nepovjerenju vladi ako ne kada je ta vlada doživjela najveći poraz u posljednjih 100 godina?', kaže Kurelić.

  • +4
Odbačen sporazum Therese May o Brexitu Izvor: Pixsell / Autor: Steve Parsons/Press Association/PIXSELL

Po njegovoj procjeni, Theresa May ostat će na vlasti unatoč tom katastrofalnom, povijesnom porazu.

'Jedan dan imat će najveći poraz u sto godina, a drugi dan parlament će svejedno toj vladi dati povjerenje. Vlada ima na raspolaganju tri radna dana za očitovanje, što znači da se 21. siječnja moraju vratiti u parlament s planom B. U tom periodu pokušat će se dogovoriti s predstavnicima Europske unije, ali pazite - što njima može dati Unija, osim da izda Irsku, što sigurno neće napraviti?', pita Kurelić.

>>>Reakcije na odbacivanje sporazuma o Brexitu: Ovo je tužan dan za Europu

Drugo bi bilo da je May izgubila s nekoliko glasova razlike, pa da u dogovoru s Bruxellesom malo 'olabave' kako bi pridobili šačicu nezadovoljnika. Međutim, što je potrebno napraviti kako bi obratili masu britanskih parlamentaraca?

  • +12
Brexit prosvjedi pred britanskim parlamentom Izvor: Pixsell / Autor: Victoria Jones/Press Association/PIXSELL

'Juncker sada spekulira sa rješenjem Brexita bez sporazuma, s modelom po uzoru na Norvešku ili novim referendumom. Nema teorije da se ukine 'backstop' i da se izda Irska. Europska unija sigurno neće izdati Irsku zato da razveseli ovih 230 koji čine razliku. Vidjet ćemo što će biti. Nisam siguran da za bilo koju varijantu postoji većina u tom parlamentu. Može se stvarno dogoditi da će sada, kad ispucaju sve opcije, morati tražiti odgodu i možda čak ići na drugi referendum. Ali nisam siguran da u parlamentu postoji većina i za taj referendum - jer oni nemaju zakon o referendumu kao mi, da na cesti skupljaju potpise, nego referendum mora raspisati parlament', tumači Kurelić.

Premijerka May i u utorak navečer, uoči glasanja, iznijela je argumente protiv drugog referenduma. Kurelić napominje da se njezina vlada, naravno, toga neće poduhvatiti 'ako ne bude morala'.

'To ćemo vidjeti tek nakon ponedjeljka. Ona će tek početi otvarati svoje karte, jer mi ne znamo što je plan B', zaključuje Kurelić.

U međuvremenu, osim male sjevernoirske stranka DUP, koja održava premijerkinu manjinsku vladu te je najavila da će u srijedu podržati May iako je glasala protiv sporazuma o Brexitu, i konzervativci koji su se protivili premijerkinom planu najavili su da će glasati za njezin ostanak na dužnosti.

Više o propasti sporazuma o Brexitu i mogućim posljedicama možete doznati ovdje.

škotska premijerka

Sturgeon: Dajmo ljudima drugi referendum

Škotska premijerka Nicola Sturgeon izjavila je za BBC da je rezultat glasanja u britanskom parlamentu 'poraz doslovno povijesnih razmjera za premijerku'. Pozvala je na produljenje dvogodišnjeg roka, na koliko je u članku 50. limitiran izlazak Velike Britanije iz Europske unije. 

'Mjesecima je znala da se ovo sprema i samo je izgubila na vremenu. Ne možemo više gubiti vrijeme. Vrijeme je da zaustavimo sat iz čl. 50 i da uklonimo svaki rizik za izlazak Ujedinjenog Kraljevstva bez sporazuma 29. ožujka', rekla je Sturgeon. 

'Parlament je imao dvije i pol godine i nije uspio isporučiti koherentni sporazum o Brexitu. Vrijeme je da se ovo pitanje vrati pred ljude na drugom referendumu', kazala je, dodajući da se premijerki ne može dopustiti da nastavi dalje kao da se ništa nije dogodilo. 

Nicola Sturgeon Izvor: Reuters / Autor: RUSSELL CHEYNE