NEOKRZNUTE U PANDEMIJI

Koronavirus se proširio cijelim svijetom, zaraženo je gotovo tri milijuna ljudi, no u ovim državama zaraze službeno ipak nema

25.04.2020 u 12:59

Bionic
Reading

Globalna pandemija koronavirusa od ovog tjedna nalazi se na svojem vrhuncu, a u svijetu gotovo da i nema države koja je pošteđena zaraze. O razmjeru pandemije ponajviše govore podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), prema kojima je u svijetu koronavirusom zaraženo gotovo tri milijuna ljudi, a njih oko 200.000 umrlo je od posljedica zaraze. Ipak, postoje neke države koje su dosad ostale neokrznute globalnom pandemijom ili pak ne žele priznati njezino postojanje. Tportal otkriva o kojim državama je riječ i zašto nisu zabilježile nijedan slučaj oboljenja

U globalnoj pandemiji koronavirusa trenutno je najkritičnija situacija u Sjedinjenim Državama, u kojima se broj zaraženih približio 900.000, a oko 50.000 osoba je preminulo. Slijedi Španjolska s oko 215.000 oboljelih i više od 22.000 umrlih te Italija, u kojoj je oko 190.000 bolesnika te više od 25.000 preminulih osoba.

U Kini, u kojoj je koronavirus otkriven, dosad je zaraženo više od 82.000 ljudi, a u borbi sa zarazom život je izgubilo oko 4700 stanovnika najmnogoljudnije države na svijetu. U Hrvatskoj, čiji Stožer civilne zaštite situaciju ocjenjuje zadovoljavajućom s obzirom na okolnosti, do početka vikenda zaraženo je nešto manje od 2000 osoba, dok je preminulo njih 50.

Trenutno najpovoljnija situacija u Europi je na izoliranim Ovčjim otocima, na kojima pored 187 zaraženih nema preminulih, a slijedi ih Lihtenštajn sa 81 zaraženom i jednom preminulom osobom. Zbog broja zaraženih i preminulih osoba situacija je ozbiljna i u najmanjim državama Starog kontinenta, poput San Marina, Andore i Monaka. U našem neposrednom susjedstvu zaraza je posljednja stigla u Crnu Goru, u kojoj je dosad zaraženo 316 osoba, a zabilježeno je pet smrtnih slučajeva.

  • +5
Koronavirus u Europi Izvor: EPA / Autor: TIAGO PETINGA

Sretnih 15 država

Više od 2000 preminulih zabilježeno je u Iranu, Južnoj Koreji, Njemačkoj, Francuskoj i Švicarskoj, a nazočnost COVID-a 19 zabilježena je na šest kontinenata, dok je Antarktika ostala pošteđena zbog svojih brojnih specifičnosti.

>>> U Kini prekinuto istraživanje remdesivira, Indijci potvrdili da Trumpov čudesni hidroksiklorokin nije nikakav lijek

Prema preciznim podacima UN-ove organizacije, dvije države s nepriznatim statusom nisu zabilježile zarazu, a riječ je o samoproglašenoj Južnoj Osetiji i Saharskoj Arapskoj Demokratskoj Republici, koju je u zapadnoj Africi osnovao pobunjenički pokret Polisario s vladom u egzilu. Koronavirus nije zabilježen ni na američkom teritoriju Američka Samoa, nizu australskih, novozelandskih, britanskih i francuskih vanjskih otočnih teritorija te norveškom Svalbardu.

Iako se čini da ne postoji država koja nije zahvaćena zarazom, prema aktualnim podacima WHO-a postoji 15 suverenih i priznatih država u svijetu u kojima nije zabilježen smrtonosni virus i to zbog njihovih geografskih i političkih specifičnosti.

Politički razlozi, točnije uspostavljene diktature sa sveprisutnim elementima kulta ličnosti, razlog su službenog nepostojanja koronavirusa u Turkmenistanu i Sjevernoj Koreji. U nekadašnjoj sovjetskoj središnjoazijskoj državi, prema tvrdnjama rijetkih stranih novinara u Turkmenistanu, javno spominjanje koronavirusa je zabranjeno, a prekršitelji se kažnjavaju zatvorom.

  • +7
Koronavirus u SAD-u Izvor: EPA / Autor: ETIENNE LAURENT

Virus izbačen iz rječnika

Prema izvješću Odbora za zaštitu novinara (CPJ), u toj državi po pitanju koronavirusa vlada potpuna državna cenzura koju je nametnuo predsjednik Gurbanguli Berdimuhamedov. Turkmenski predsjednik i nekadašnji ministar zdravstva te stomatolog po struci naredio je izbacivanje termina koronavirus iz svih medicinskih priručnika i bolnica, a pojedini izvori idu toliko daleko da javljaju kako je riječ virus izbačena iz rječnika. Uz to, 'turkmenski zaštitnik', kako zvuči službeni Berdimuhamedov naziv, tvrdi da je osobno pronašao lijek za virus koji je blokirao svijet.

>>> Norveški epidemiolog: Da smo postupili kao Šveđani, imali bismo više zaraženih, ali i veći imunitet. Stvorili smo si problem za budućnost

Novinarski izvori pak govore o uhićenjima Turkmenistanaca koji nose zaštitne maske, svjesnih podataka da je u susjednom Iranu od virusa oboljelo više od 87.000 ljudi, dok je njih 5500 preminulo. U susjednom Tadžikistanu također nije zabilježen opasni virus, a razlozi su identični kao u Turkmenistanu.

Tamošnji diktator Emomali Rahmon još ranije je zabranio internet, javnu proslavu rođendana i uveo državnu negaciju Djeda Mraza, stoga ne čudi njegova netransparentnost po pitanju najvećeg izazova današnjice. Iako su Turkmenistan i Tadžikistan diktature, njihove granice su otvorene za turiste, za razliku od Sjeverne Koreje, države koja očekivano nije potvrdila prisutnost koronavirusa.

  • +5
Koronavirus u svijetu Izvor: EPA / Autor: CHRISTOPHE PETIT TESSON

Prema južnokorejskim izvješćima, koronavirus se vrlo brzo nakon izvorišta u Kini pojavio u Sjevernoj Koreji, a koja svojim dužnosnicima dozvoljava službena putovanja u Kinu. Upravo su odlasci pojedinih sjevernokorejskih direktora tamošnjih institucija na poslovni put u susjednu državu doveli do širenja zaraze i u toj najizoliranijoj državi na svijetu. Zaraženi su nakon povratka u domovinu odmah stavljeni u potpunu karantenu, dok neki južnokorejski izvori ističu postojanje posebnih logora za zaražene.

Puka sreća i izoliranost

Službeni Pjongjang pohvalio se time kako u državi nema zaraze zbog na vrijeme poduzetih epidemioloških mjera, iako mnogi sumnjaju u vjerodostojnost te tvrdnje zbog učestalih odlazaka državnih dužnosnika u državu koja je izvorište same pandemije. Pojedini dobri poznavatelji situacije u Sjevernoj Koreji ističu kako je moguće da je diktatura obitelji Kim doista pravovremeno reagirala i na vrijeme izolirala zaražene, čime je epidemija zaustavljena.

Iako se u prvi mah činilo kako će Afrika biti pošteđena zaraze, koronavirus se vrlo brzo proširio i Crnim kontinentom, na kojem živi više od milijardu ljudi, dok su samo dvije države ostale pošteđene bolesti. Riječ je o Lesotu unutar kontinenta, na njegovom samom jugu, i Komorskim otocima, smještenim u Indijskom oceanu između kontinenta i Madagaskara.

Lesoto se prema izvješću WHO-a na vrijeme pripremio i zatvorio svoje granice, a uvedene su i mjere kakvih se pridržavaju najopreznije i najuspješnije europske države u borbi protiv zaraze. Komorske otoke pak spašava izoliranost, baš kao još deset otočnih država koje geografski pripadaju Oceaniji i 'porazbacane' su po najudaljenijim točkama Tihog oceana. Riječ je o Solomonskim otocima, Vanuatuu, Samoi, Kiribatima, Saveznim Državama Mikronezije, Tongi, Marshallovim otocima, Palauu, Tuvaluu i Nauruu.

Te države nenazočnost bolesti koja je paralizirala svijet kao ništa dosad mogu zahvaliti svojoj izoliranosti i pukoj sreći da ih nije posjetila zaražena osoba.